Taliban Korkusu Burka Fiyatlarını 10 Kat Arttırdı

TAKİP ET

Şeriatı destekleyen Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesiyle burka fiyatları 10 kat arttı.

ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesiyle ülke yönetimini ele geçiren Taliban'ın sosyal hayattaki etkileri devam ediyor.

Toplumu şeriat kanunlarına göre yöneten Taliban ¨barış içinde yeni bir dönem yaşanacağı” vaadinde bulunmasına rağmen 18 Ağustos’ta Afganistan’ın Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği için öldürdü. Ülkede, ölüm korkusu yaşayan kadınlar burka giymeye başladı. Bu durum burka fiyatlarının 10 kat artmasına sebep oldu.

Kadınlar Dışarı Çıkamıyor

 Aynı zamanda 'kadınların çalışmasına engel olunmayacak' açıklaması yapılsa da gelecekleri açısından endişe duyan kadınlar siyasi durum tam kesinlik kazanana kadar “bekleyip görmeyi” tercih ediyor.

Afganistan’da bir sivil toplum kuruluşuna çalışan 25 yaşındaki Herat isimli üniversite mezunu kadın, “Çatışmalar yüzünden haftalardır dışarı çıkmadım.” diyerek Afganistan'da yaşayan kadınların durumunu özetledi.

 Herat, daha önce bir yerlerde çalışan kadınların bile şu an için evde kalıp, dışarı çıkmayı düşünmediklerini dile getirerek, “Şu an Taliban ile karşı karşıya gelmek istemem, onlarla ilgili hiç iyi düşüncelerim yok. Taliban’ın kadın ve kızlarla ilgili düşüncelerini kimse değiştiremez. Onlar kadınların sadece evde kalmasını istiyor. Kendimi burka giymek için hazır hissetmiyorum. Bunu kabul edemem. Ne olursa olsun haklarım için mücadele edeceğim.” diyerek kadınların Taliban'a bakışını aktardı.

 

taliban kadın burka fiyat on kat 10 kat şeriat korku abd nato afganistan