Taliban Reddedince, Afganistan Barış Süreci Konferansı Ertelendi: 24 Nisan-4 Mayıs'ta İstanbul'da

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletlerin (BM) birlikte düzenleyeceği konferans, 24 Nisan-4 Mayıs'ta Afganistan İslam Cumhuriyeti ve Taliban temsilcilerinin de katılımıyla İstanbul'da toplanacak.

Açıklamada, "Eşdüzenleyiciler, egemen, bağımsız ve birleşik bir Afganistan'a destek olunması gerektiği görüşünü paylaşmaktadırlar" ifadelerine yer verildi.

Afganistan'daki istikrar ve barış ortamının tesis edilmesine yönelik görüşmeleri ilerletmek için yapılacak toplantının, 16 Nisan'da olacağı duyurulmuştu. Ancak dün, Taliban Sözcüsü Muhammed Naim, “16 Nisan’daki toplantıya katılamayacağız ve bunu Türkiye’ye bildirdik” demişti. Bunun üzerine sürecin devamı için hayatî bir öneme sahip toplantının erteleneceğine haberler gelmişti.

Nitekim Türk Dışişlerinin yaptığı açıklamayla toplantının ertelendiği teyit edildi. Söz konusu açıklama, Afganistan Barış Süreci İstanbul Konferansı'nın temel amacının, adil ve kalıcı bir siyasî çözüm bulunması için Katar'ın başkenti Doha'da devam eden Afganlar arası müzakerelere hız kazandırmak ve tamamlayıcı bir işlev görmek olduğu vurgulandı.

Konferansa katılım hususu ve toplantıların gündemi, Afganistan'daki taraflarla yapılan kapsamlı istişarelere konu olurken açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Konferans, Afganistan’ın geleceğine ilişkin ortak bir görüşü yansıtacak kurucu ilkelerin belirlenmesi, siyasî çözüm için yol haritası oluşturulması ve çatışmalara son verilmesi hususlarında müzakereci taraflara yardım sağlamak amaçlarına odaklanacaktır.

Konferansın, tüm tarafların kapsamlı barış, istikrar ve refaha ulaşma yolunda Afganistan halkına verilen desteği yeniden vurgulamaları bağlamında önemli bir fırsat teşkil etmesi, eşdüzenleyicilerin beklentisini oluşturmaktadır."

Afganistan Taliban Afganistan Barış Görüşmeleri Türkiye 16 Nisan ABD BM Katar Birleşmiş Milletler