Taliban Sanatı Hedef Aldı: Müzik Enstitüsü'nü Basarak Enstrümanları Parçaladı

TAKİP ET

Yarattığı kaos ortamının ardı arkası kesilmeyen Taliban, şimdi de sanatı hedef aldı. Afganistan'ın sembollerinden biri olan Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü Taliban tarafından basıldı ve içerideki enstrümanlar parçalandı.

Afganistan'ın yönetimini ele geçiren Taliban, verdiği röportajlarda ılımlı bir portre çizmeye çalışsa da gerçekleştirdiği uygulamalar kaosa sebep oluyor. Baskıcı politikalarının dozajı her gün artarak devam ederken halk korku ve paniğe kapılmış durumda. Vatandaşların haklarını gasp eden yasaklarla çevrili bir ülke inşa eden Taliban şimdi de sanatı hedef aldı. 

Taliban'ın ülke kontrolünü ele geçirmesinden bu yana çalışmaları duran ve resmi olarak kapatılması beklenen Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’ndeki enstrümanlar Taliban tarafından parçalandı. Geçtiğimiz Cumartesi günü ABD merkezli menşeli NPR’ye açıklama yapan Enstitü'nün kurucusu ve müdürü Ahmad Sarmast, silahlı kişilerin okul binasına girdiklerini, enstrümanları parçaladıklarını ve okula ait araçları çalmaya çalıştıklarını söyledi.

Enstrümanlar Suç Unsuru Kabul Ediliyor

NPR'ye yaptığı açıklamada birçok müzisyenin ve öğrencinin enstrümanlarını eve götürmekten korktuğunu belirten Sarmast, Taliban’ın ev ev dolaşarak enstrümanları aramasının beklendiğini, bulunduğu taktirde ise ev sahiplerinin başının belaya gireceğini ifade etti.

"Simgesel Bir Yerdi"

Sarmanst Enstitü'yü anlatırken "2010 yılında kurulan Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü, Dünya Bankası gibi kimi uluslararası kuruluşlar tarafından destekleniyordu. Kız ve erkek öğrencilerin aynı sınıflarda müzik eğitim aldığı Enstitü’de öğrenciler hem geleneksel Afgan müziği, hem de Batı müziği üzerine eğitim görüyordu. Afganistan’da son 20 yılda yaşanan değişimin en önemli simgelerinden biri olan Enstitü’nün öğrencileri ve sanatçıları, New York’taki Carnegie Hall gibi dünyaca ünlü salonlarda konserler veriyordu" ifadelerine yer vererek Enstitü'nün Afganistan'ın gelişimi için önemli bir işleve sahip olduğuna dikkat çekti.

"Konser Sırasında Bomba Patlatıldı"

Kültür ve sanata karşı olan Taliban, Enstitü’nün kurulduğu günden bu yana müzisyenleri ve öğrencileri tehdit edip saldırılar düzenlemiş, Enstitü'nün sanatçıları tarafından verilen 2014’teki bir konser sırasında bomba patlatmıştı. Patlatılan bomba, Enstitü müdürü Sarmast'ın ağır yaralanmasına sebep olurken iki müzisyenin hayatına mal olmuştu.

Enstitü’nün Taliban tarafından basıldığı haberlerinin ardından Afganistanlı gazeteci Anees Ur Rehman da parçalanmış enstrümanların fotoğraflarını paylaşarak, “Bugün kalbim acıyor. Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü kendi müzik enstrümanlarını parçaladı. Orkestranın Afganistanlı üyeleri evlerine gittiler ve bir daha asla çalmayacaklar. Son…” dedi.

taliban enstitü müzik sanat saldırı konser bomba afganistan enstrüman