Taliban Tahliyeler İçin Ek Süre Vermeyecek

TAKİP ET

ABD ve NATO askerlerini 31 Ağustos'a kadar Afganistan'dan çekeceğini söylemişti.Taliban, tahliyelerin gecikmesi durumunda ek süre vermeyeceğini açıkladı.

ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesiyle yönetime el koyan Taliban devam eden tahliyeler sebebiyle askeri birliklerinin görev süresini uzatmasına karşı çıktı. İngiliz haber kanalı Sky News'a konuşan Taliban sözcüsü Suhail Şahin, "ABD ve İngiltere, tahliyelerin devamı için ek süre talep ederse buna yanıtımız 'hayır' olacak" dedi.

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen barış görüşmelerinde Taliban delegasyonunda yer alan Şahin, belirlenen 31 Ağustos tarihinin kendileri açısından önemli olduğunu söyledi. Bu tarihin ertelenmesinin kendileri açısından ülkenin işgalinin uzatılması anlamına geldiğini söyleyen Şahin, "Bu bizde güvensizlik yaratır. Eğer işgali uzatma niyetleri varsa, bu yeni bir tepki uyandırır" ifadelerini kullandı.

"Ne Yapabileceğimize Bakacağız"

ABD, askerlerinin tamamını 31 Ağustos'a kadar çekeceğini söylemişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ise Afganistan'daki tahliyelerin 31 Ağustos'a kadar yetişemeyeceğini ve ABD Başkanı Biden'dan Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılmasını talep edeceği bildirildi. Sky News'a Afganistan'daki tahliyeler hakkında konuşan İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, Johnson'un bu talebini yarın düzenlenecek olan G7 devlet ve hükümet başkanları zirvesinde gündeme getireceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da ABD askerlerinin çekilme sürecinin uzatılma ihtimalini askeri yetkililerle görüştüklerini, G7 ülkelerinden uzatma talebi gelirse "Ne yapabileceğimize bakacağız" yanıtını vereceğini söylemişti.

"Taliban Korkusu Bahane"

Taliban sözcüsü, Afganların ülkeyi terk etmek için Kabil'deki havalimanına yığılmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede de birçok kişinin ülkedeki yoksulluktan kaçmak istediğini, Taliban korkusunun bahane olarak kullanıldığını ve bunun dayanaksız olduğunu ileri sürdü. Şahin, Taliban savaşçılarının gazetecilere, eski hükümet çalışanları ve bu kişilerin destekçilerine yönelik intikam eylemleri düzenlendiği yönündeki haberlerin de "yalan" olduğunu iddia etti. Şahin, bu suçlamaları yöneltenlere yaptırım uygulanacağı tehdidinde bulundu.

taliban ek süre abd afganistan G7 zirve tehdit ingiltere sözcü suhail şahin nato