Taliban: Türkiye'deki Barış Görüşmelerine Katılmayacağız

TAKİP ET

Afganistan'daki Taliban örgütü, ülkedeki barış görüşmeleri kapsamında bu hafta Türkiye'de düzenlenecek toplantıya katılamayacaklarını açıkladı.

Tıkanan görüşmeleri ilerletmek için ABD, Katar ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle yapılacak olan toplantı, sürecin devamı için hayatî bir öneme sahip görülüyordu. Ancak BBC'nin aktardığına göre Taliban Sözcüsü Muhammed Naim, “16 Nisan’daki toplantıya katılamayacağız ve bunu Türkiye’ye bildirdik” dedi.

Kabul News TV, bu yüzden söz konusu toplantının tarihinin ertelendiğini, yeni tarihin henüz belirlenemediğini iddia etti.

Reuters ise toplantının planlanan tarihten 10 gün sonra düzenlenebileceğini yazdı.

Taliban Sözcüsü Naim ise bu konuda, “Toplantıya katılıp katılmamayı veya hangi tarihlerde katılabileceğimizi hâlâ görüşüyoruz” dedi.

Afganistan Hükûmetinin, Taliban ile vardığı anlaşmaya göre ülkedeki yabancı askerlerin 1 Mayıs’a kadar çekilmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar bir barış anlaşması imzalanamaması durumunda ise bölgede şiddetin yeniden artmasından endişe ediliyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs’a dek askerleri çekmenin zor olduğunu fakat önümüzdeki yıl, büyük ihtimalle, Afganistan’da yabancı  asker kalmayacağını söyledi.

Afganistan Taliban Afganistan Barış Görüşmeleri Türkiye 16 Nisan ABD BM Katar Birleşmiş Milletler