Taliban'dan 'Genel Af' Kararı ve Kadınlara 'İşe Dönün' Çağrısı

TAKİP ET

Taliban, ülkede 'genel af' ilan ettiklerini belirterek tüm devlet memurlarının ve özel şirket çalışanlarının işe dönmesini istedi.

Kabil'i ele geçirdikten sonra Afganistan topraklarında hüküm sürmeye başlayan Taliban, ülkede 'genel af' ilan etti. Daha önce çalışan kadınları eve göndererek 'bir daha gelmemelerini' söyleyen Taliban, özel şirketlerde veya devlet kurumlarında çalışan tüm kadınların geri dönmesini istedi. 

1996-2001 yılları arasında kadınların çalışma hayatına girmesine engel olan Taliban, bu kez  "Herkes için genel af ilan edilmiştir. Bu nedenle tam bir güvenle normal rutin işlerinize geri dönmelisiniz" diyerek uygulamalarını değiştirdiklerinin sinyalini verdi. 

Taliban adına açıklama yapan örgütün kültürel işlerden sorumlu ismi İnamullah Samangani, "İslam Emirliği kadınların kurban olmasını istemiyor. Kadınlar, Şeriat hukukuna göre hükümet yapısında olmalılar. Hükümetin yapısı tam olarak net değil, ancak deneyime dayalı olarak tamamen İslami bir liderlik olmalı ve tüm taraflar (devlet işlerine) katılmalı" ifadelerini kullandı. Ancak Afganistanlılar bunun bir intikam saldırı planı veya infaz için toplama olabileceğini düşünerek iş yerlerine dönmediler.

taliban afganistan genel af kadınların işe dönme çağrısı