Taliban'dan Türkiye'nin Teklifine Veto: 'Askerlerinizi Çekin'

TAKİP ET

Reuters'ın haberine göre, Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen'e telefon mesajı aracılığıyla Türkiye'nin önerisi soruldu.

Ankara’nın “Kabil Havaalanı’nın güvenliğini biz sağlayalım” önerisine Taliban ret cevabı verdi. Taliban sözcüsü Shaheen, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘siyasi, mali ve lojistik destek’ karşılığında Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda güvenliği saylayabileceğini söylemişti. Akar, bu konuda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileriyle görüştüklerini de aktarmıştı.

Reuters'ın haberine göre, Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen’e telefon mesajı aracılığıyla Türkiye’nin önerisi soruldu. Shaheen, Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” dedi.

Sözcü ayrıca, “Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz” dedi.

'Ankara Çok Şey İstiyor'

 

 Reuters’a açıklamalarda bulunan bir yetkili, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın korunması için devreye girdiğini söylerken ABD'li yetkililer Ankara'nın bazı şartlar dayattığını da öne sürdü.

İsmini açıklamayan bir Türk yetkili, “ABD'li ve Türk yetkililer bu görev için olası ihtiyaçları görüşüyor. ABD'nin ayrılmasından sonra Türkiye Kabil Havaalanı'nı korumak için teklifte bulundu. Bu çerçevede NATO ve ABD ile görüşmeler devam ediyor” demişti.

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer ise, “Türkiye'nin teklifini memnuniyetle karşılıyoruz fakat Ankara çok fazla şey istiyor. ABD'nin Türkiye'nin güvenilirliği ile ilgili endişeleri var fakat Washington buna bir çözüm bulmayı planlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

11 Eylül'e Kadar Tamamlanacak

 

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da ABD'nin 1 Mayıs'tan itibaren Afganistan'dan geri çekilmeye başlayacağını ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, İkiz Kuleler ve Pentagon’a yönelik terör saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

ankara kabil hulusi akar havaalanı taliban sözcü abd nato türkiye tsk