'Taliban'ın Afganistanı'nda Eğitim 'Yalnızca Erkek Öğrenciler İçin' Başladı

TAKİP ET

Afganistan'da Taliban'dan yapılan açıklama ile birlikte erkek öğrenciler okullarına döndü.

Ancak söz konusu açıklamada kız çocuklarının eğitimine ilişkin hiçbir ifadeye yer verilmedi.

Taliban yetkililerinden birinin kız çocukları için eğitime de yakında başlatılacağını söylediği belirtiliyor.

Ülkeyi ele geçiren gerici dinci terör örgütü Taliban cuma günü de kadından sorumlu bakanlığı kapatarak yerine Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı'nı kurmuştu.

Cumartesi günü (okulların açılmasından önce) Taliban'dan yapılan açıklamada "Bütün erkek öğretmenler ve öğrenciler eğitim kurumlarına dönmeli" ifadelerine yer verildi.

Afganistan'da halihazırda okulların çoğu karma eğitim sağlamadığı için Taliban için kız öğrencileri okullardan uzaklaştırmak zor bir iş değil.

Konuya ilişkin olarak BBC'ye konuşan Afganistanlı kız öğrenci, "Geleceğimle ilgili çok kaygılıyım. Her şey çok karanlık görünüyor. Her gün uyanıp neden hala hayattayım diye soruyorum. Evde mi kalmalıyım yoksa bir gün kapımı birinin çalıp evlenme teklifi etmesini mi beklemeliyim? Kadın olmanın amacı bu mu?" dedi.

Bir başka kız öğrenci ise "Çok acı bir gün. Doktor olmak istiyordum. Hayallerim yıkıldı. Bizi okula geri göndereceklerini sanmıyorum. Liseleri yeniden açsalar bile kadınların eğitim görmesini istemiyorlar" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Afganistan'da Eğitim Yalnızca Erkek Öğrenciler İçin Başladı