Tam Kapanmanın Ardından Üç Aşamalı Normalleşme İddiası: Baskı ve Kontrol Sürecek

TAKİP ET

Milyonlarca emekçinin çalışmak zorunda kaldığı "tam kapanma" dönemi, 17 Mayıs'ta sona eriyor. İktidarın, yeni döneme ilişkin "normalleşme" planlarının üç aşamalı olduğu öne sürüldü. Buna göre 17-31 Mayıs birinci, 1-30 Haziran ikinci, 1 Temmuz'dan itibaren de üçüncü aşamanın hayata geçirileceği iddia edildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 26 Nisan’da duyurduğu ve 29 Nisan’dan itibaren başlayan "tam kapanma" dönemi, 17 Mayıs’ta sona erecek. "Tam kapanma" sonrası, Çin virüsü salgınına karşı mücadelenin nasıl devam ettirileceği merak ediliyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün paylaştığı bir video mesajda, bu konuya ilişkin "İnşallah salgını kontrol altına almış olarak bayram sonrasında kontrollü bir şekilde normalleşme adımlarını atıyoruz" dedi.

CNN Türk’te yer alan habere göre 17 Mayıs'tan sonra uygulanacak normalleşmeye ilişkin kulislerde üç aşamalı bir planın bahsi geçiyor. Buna göre bu sene okullar açılmayacak, uzaktan eğitim devam edecek. Her şey yolunda giderse okulların en erken Eylül yahut Ekim'de yüz yüze eğitime başlaması öngörülüyor.

İddia edilen normalleşme takvimi şu şekilde işletilecek:

Birinci Aşama

17 Mayıs'tan sonra uygulanacak plana göre ilk önce kafeler, restoranlar ve lokantalar saat 20.00'ye kadar açık kalacak. Sokağa çıkma yasağı ise artık 19.00'da değil, eskisi gibi 21.00'de başlatılacak.

Öte yanan cumartesi günleri sokağa çıkma yasağı olmayacak. Ancak bu ilk aşamada, pazar günleri sokağa çıkma yasağının sürdürülmesi bekleniyor.

İkinci Aşama

Planın ikinci aşamasının başlangıcı için öne sürülen tarih ise 31 Mayıs. İkinci aşamada atılacak adımların, bu tarihte başlaması öngörülüyor. Bu dönemde kafe, restoran, lokanta gibi iş yerleri 22.00'de kapanacak ancak bahsi geçen mekânlar açıkken kapalı alanlar kullanılamayacak. Dışarısı ise yüzde 50 oranında kullanıma açık olacak.

Daha küçük işletmeler, yani kahvehane ve çay ocağı gibi yerler için işletmeciler, Valilik aracılığıyla izin çıkartacak. Örnek olarak "kapınızın önüne masa atarak çalışın" denilebilecek. Bu dönemde, pazar günü de sokağa çıkma yasağı olmayacak.

Üçüncü Aşama

Üçüncü aşama için işaret edilen tarih temmuz ayı. Bu aşamada hayat, neredeyse normale dönecek. Düğünler belirli kısıtlamalarla yapılabilecek. Kafe ve restoran gibi yerler ise 23.45'e kadar açık olacak ama yine de kapalı alanlar kullanılamayacak. Dışarısı ise yüzde 50 oranında kullanılabilecek. Nargileciler ve gece kulüplerinin ise açılması bu dönemde de beklenmiyor.

Tam kapanma Tam kapanma ne zaman bitiyor normalleşme pandemi koronavirüs kafeler ne zaman açılacak restoranlar ne zaman açılacak sokağa çıkma yasağı sokağa çıkma kısıtlaması ne zaman başlıyor normalleşme AKP'li cum