Tam Kapanmayı Fırsat Bildiler: Talana Teşne, Doğaya Düşman Şirkete Mera Alanı Peşkeş Çekildi

TAKİP ET

Balıkesir'in Karaayıt ve Bulutçeşme köylerinde bulunan mera alanı, daha önceki menfi karara rağmen "tam kapanma" fırsat bilinerek talana teşne, doğaya düşman şirketlerden Bilfer Madencilik'e peşkeş çekildi. Mera alanı, şirketin atık deposu olacak.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre Balıkesir İl Mera Komisyonu, Türkiye genelinde Çin virüsü salgınına karşı uygulanan 17 günlük tam kapanmanın ilk gününde acele toplanarak 100 bin metrekarelik mera alanını bir maden şirketine verdi. Böylece Karaayıt ve Bulutçeşme köylerinde bulunan mera alanı, Bilfer Madencilik tarafından işletilen demir zenginleştirme tesisine atık deposu yapılması için tahsis edildi.

9 Nisan’da toplanan İl Mera Komisyonu, şirketin atık deposu olarak kullanmak istediği alanın "Mahallelerin hayvan varlığına oranla mera varlıklarının yetersiz olduğu anlaşıldığından" köylülerin kullanımında kalmasına karar vermişti. Ancak adı geçen şirketin, 26 Nisan’da Tarım ve Orman Müdürlüğüne yaptığı itiraz üzerine İl Mera Komisyonu tam kapanmanın başladığı ilk gün olan 29 Nisan’da yeniden toplanarak 9 Nisan’da verdiği kararı, 21 gün sonra yok saydı ve mera alanının Bilfer Madencilik'e mera alanının kendisine tahsis edilmesi talebini kabul etti.

Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, mera alanının gasp edildiğini belirterek şöyle konuştu: 

"Köylünün keçisini, koyununu otlattığı mera atık deposu olarak kullanacak. Hem de, ‘Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz’ diyen, 4342 sayılı Mera Kanunu'nun 4. maddesine rağmen. Ayvalık Tabiat Platformu olarak süreci takip etmeye, yaşam alanımızı savunmaya, doğanın talanına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Karaayıt köylüsü yalnız değildir."

Balıkesir Karaayıt Bulutçeşme Mera alanı peşkeş tam kapanma Bilfer Madencilik salgın doğa düşmanı Balıkesir İl Mera Komisyonu Ayvalık Tabiat Platformu Nebahat Dinler