Tam Metin | 15 Temmuz Raporuna Eklenmeyen AKP-FETÖ İlişkilerinin Dökümü CHP Raporunda

TAKİP ET

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek'in "tam metin" diye paylaştığı rapora eklenmeyen CHP'nin muhalefet şerhi, AKP ve FETÖ işbirliğini gözler önüne seriyor.

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu Raporu'nun 5 yıldır yayımlanmamış olması 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde yeniden gündeme geldi. Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan AKP'li eski bir milletvekili, raporun yayımlanmasına AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın engel olduğunu, her seferinde araya girdiğini açıkladı.



T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun özel haberine göre CHP adına 2017 yılında rapora eklendiği belirtilen bölümlerle ilgili olarak “15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Nihai Raporuna Yapılan Müdahaleye Karşılık Olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin İlave Tespitleri” başlıklı bir muhalefet şerhi hazırlandı. 71 sayfalık ayrı bir rapor niteliğinde olan muhalefet şerhinde darbe girişiminin en büyük nedeninin AKP'nin Fetullahçılarla suç ortaklığı yapması olduğu belirtilerek bu savı ortaya koyan kanıtlara yer verildi. Reşat Petek'in yayımladığı raporda bu şerhe yer verilmedi.



Tam adı "Fethullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi İle Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu" olan komisyon 4 Ekim 2016'da AKP, MHP, CHP ve HDP'nin imzasıyla kuruldu ve yaklaşık 4,5 ay süren faaliyetleri kapsamında 22 toplantı yaparak 141 kişiyi dinledi. 26 Mayıs 2017'de komisyon raporu açıklandı ve iki cilt halinde basılan nihai rapor 12 Temmuz 2017'de dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu.



Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan Reşat Petek, TBMM'nin internet sitesinde rapor için "Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür" denilmesine tepki göstererek "Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sorabilirsiniz. Veya önceki başkan İsmail Kahraman'a... Biz Kahraman'a teslim ettik. (Rapor) Tekamül etti. Ama meclis genel kurulunda görüşülmedi. İşin özeti bu" dedi.



TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Petek'e cevaben "Komisyon üyelerinin 'Komisyonda görüşülen metin' olarak üzerinde mutabakat sağladığı, İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na sunulmamıştır. Dolayısıyla, 26. Yasama Dönemi'nde kurulan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu tarafından içtüzükte öngörülen süre içerisinde tamamlanarak aynı yasama döneminde TBMM Başkanlığı’na sunulan ve komisyon üyelerinin, komisyonda görüşülen metin olarak üzerinde mutabık kaldıkları bir rapor, diğer bir ifadeyle TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.



Şentop'un açıklamasının ardından Petek, raporun tam metni olduğunu belirttiği halini internet sitesinden paylaştı. CHP ise o dönem hazırlanan ve rapora eklenmeyen muhalefet şerhini yayımladı.

Tıklayınız:

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Nihai Raporuna Yapılan Müdahaleye Karşılık Olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin İlave Tespitleri

tam metin 15 temmuz raporuna eklenmeyen akp fetö ilişkilerinin dökümü chp raporunda muhalefet şerhinde