TamgaTürk Gündeme Getirmişti: Milliyetçi ve Göç Karşıtı Chega Partisi Portekiz'deki Seçimlerde Yüzde 18 Oy Alarak 3. Parti Oldu

TAKİP ET

Portekiz'de yapılan seçimlerde milliyetçi partiler oylarını ikiye katladı.

Portekiz'de Sosyalist Başbakan Antonio Costa’nın yolsuzluk suçlamaları nedeniyle istifa etmesi sonrası düzenlenen erken genel seçimde merkez sağ, iktidardaki sosyalistleri geçti anak çoğunluğu elde edemedi. Göç karşıtı Chega partisinin oyu ise üç katına yakın arttı.

TamgaTürk daha önce Chega'nın yükselişini bir dosya haberle incelemişti. Milliyetçi Kongre Derneği'nin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu'ndan Muharrem Ercan Yüksel tarafından hazırlanan dosyada Chega'nın yükselişi öngörülmüştü. 

Portekiz'de Yükselen Milliyetçilik: Chega(Yeter) Partisi ve Yaklaşan Parlamento Seçimleri

Dün yapılan seçimlerde merkez sağ partisi Demokratik İttifak Partisi, iktidardaki sosyalistleri mağlup etti ancak açıklanan resmi sonuçlara göre çoğunluğu elde edemedi.

Portekiz'in merkez sağ Demokratik İttifakı (AD) seçimleri kazandı, lideri Luis Montenegro, yine müzakere etmeyi reddettiği aşırı sağcı Chega partisinin desteği olmadan hükümet edip edemeyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Portekiz'in 230 sandalyeli parlamentosunda,sadece dört sandalyesi kalan Demokratik İttifak, oyların yüzde 29.49'unu kazanırken, 2015'ten beri iktidarda olan Sosyalistler yüzde 28.66'da kaldı.

Chega Yüzde 18'i Buldu

Portekiz basının aktardığına göre, seçim kampanyasında yolsuzluk ve göçe odaklanan aşırı sağcı Chega partisi, oyların yüzde 18'ini aldı. 

Chega'nın parlamentodaki temsil oranı dört kattan fazla artarak 230 sandalyeli mecliste en az 48 milletvekiline ulaştı ve bu da birleşik sağa çoğunluk sağladı.

chega chega partisi portekiz 3. parti