TamgaTürk Okurlarının Oluyor - Hisse Satışı Ocak 2023'te Başlayacak

TAKİP ET

Finans kaynaklarını açıklayarak bir ilke imza atan TamgaTürk, ortaklık yapısını tamamen şeffaf ve kolektif bir hale getirmek için kolları sıvadı.

Bilindiği gibi TamgaTürk iki aydır finansman kaynaklarını, muhtelif gelir ve giderlerini kamuya açık bir şekilde yayımlayarak Türkiye’de bir ilk oldu. Türk Milliyetçileri İstişare Toplantıları başlığıyla düzenlenen bir dizi toplantı akabinde kurulan TamgaTürk, hürriyetçi, seküler, serbest piyasacı, Batı standartlarında bir devlet arzulayan Türk milliyetçilerinin, Atatürk’ün vizyonunu cumhuriyetin ikinci asrına taşımak için yarattığı yayın organı olarak Ekim 2019’dan bu yana faaliyetini sürdürüyor. 

Geride kalan 3 yılda TamgaTürk için yatırım (demirbaş vb.) ve düzenli gider (maaş, sigorta, kira vb.) yaklaşık olarak 1.5 milyon lira para harcanmış, harcanan bu paranın yaklaşık 600.000 lirası ayni ve nakdi bağışlardan, geri kalanı Bahadırhan Dinçaslan’ın sahibi olduğu, TamgaTürk markasını tescil ettiren tüzel kişilik BDM Medya Danışmanlık AŞ firmasının finansmanıyla karşılanmıştır. 

Cumhuriyetin birinci asrını bitirirken TamgaTürk, okuru, içerik üreticisi ve bağışçısıyla müstakil bir milliyetçi iradeyi temsil ettiğini ispat etmiştir. Bu ispat aynı zamanda örgütlenme ve yönetim anlayışında yenilikleri de zaruri hale getirmektedir. Yeni dönemde TamgaTürk müstakil bir şirket olacak ve destekçilerinin aynı zamanda medya şirketinin sahibi olduğu yeni bir faza geçecektir. 

Ortaklık Yapısı ve Yönetim

Yeni dönemde TamgaTürk, bir anonim şirket olarak müstakil hüviyete kavuşacaktır. Bu şirketin hisseleri A ve B grubu olarak ikiye ayrılacaktır. Yönetim kurulunda oy hakkı olan A grubu hisseler adedi 50.000 TL’den, şirket pay sahipliği ve kâr ortaklığı hakkı olan B grubu hisseler 5.000 TL’den ilgi gösteren ortaklara satılacaktır. Bu hisseler, Ticaret Kanunu’nun ve ilgili kanunlar ile yönetmeliklerin öngördüğü şekilde nama yazılı hisse olarak basılacak ve satın alan pay sahiplerine verilecektir. Hisselerin devredilmesi ve başka gerçek ve tüzel kişilere satılması kanunen mümkündür. 

TamgaTürk’e şimdiye dek yasal yollardan bağış yapan gerçek ve tüzel kişiliklere bağışları oranında hisse verilecektir. Toplam bağışı 50.000 TL ve üzeri olanlara talepleri olduğu takdirde A grubu hisse verilecektir. 

A grubu hisseler 100 adet, B grubu hisseler 2.000 adet öngörülmüştür. Yeni kurulacak şirketin kurucu ortağı olacak BDM Medya Danışmanlık AŞ, şirket kurulduktan sonra taliplerle hisse devir sözleşmesi yaparak her bir talibe nama yazılı hisse senedi çıkararak hisse devri yapacaktır. Sözkonusu işlem halka arz olmayıp, bir şirketin mevcut hisselerini satışa çıkarması ve ortak aramasından ibarettir. 

Kârlılık ve Şirket Değerlemesi

TamgaTürk’ün Ekim ve Kasım 2022’de yayımladığı finansal raporlardan görüldüğü üzere temel gelirler bağış ve eşantiyon satışlarından ibarettir. Giderlerin ise ciddi kısmını maaş ve sigorta giderleri oluşturmaktadır. Yayın ilkeleri gereğince birçok reklam türünü reddeden ve nitelikli içerik – vakur gazetecilik prensibiyle hareket eden TamgaTürk, halihazırda zarar eden ve düzenli olarak BDM Medya’dan sübvansiyon talep eden bir yapıdır. 

2021 yılında 1.6 milyon, 2022 yılında 2.2 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilen, 50.000'i aşkın site içeriği, aylık 10 milyona ulaşan sosyal medya görünürlüğü ve marka bilinirliğiyle TamgaTürk, sıfırdan bu kapsama değerine ulaşmak için harcanması gereken ortalama maliyete göre değerlenmiş ve hisse fiyatları buna göre belirlenmiştir. 

TamgaTürk’ün saha muhabiri istihdamı, tanıtım bütçesine pay ayrılması ve teknolojik yeniliklerle birleştirilecek bir reklam kampanyası akabinde, doğrudan ve dolaylı reklam gelirleriyle kendi kendini finanse eden ve kâra geçen bir medya kuruluşu olacağı değerlendirilmektedir.

Ortakların Elde Edecekleri Haklar

TamgaTürk hisselerinin satışından elde edilen gelir, doğrudan yeni şirketin finansmanı için kullanılacak, eski ortaklar için bir maddi çıkar sözkonusu olmayacaktır. Yeni ortaklık yapısıyla TamgaTürk, finansal verilerini bir muhasebe programı aracılığıyla ortak olan her gerçek ve tüzel kişiliğe açacak ve takibini mümkün kılacaktır. 

Yayın ilkeleri başta olmak üzere şirket ve yayın politikasını belirleyecek olan A grubu hisse sahiplerinin yanında, yılda bir kere düzenlenecek olan genel kurulda B grubu hisse sahipleri yönetim kurulunun yayın ilkelerinde değişiklik kararlarında salt çoğunluk ilkesine dayalı veto hakkı sahibi olacaklardır. Mevcut yayın ilkelerinin TamgaTürk idaresince tatbikini temin ve tetkik etme hak ve sorumluluğu, A grubu hisse sahiplerinin seçeceği yönetim kurulundadır.  TamgaTürk idari kadrosu Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. 

A ve B grubu hisse sahipleri, her mali yıl sonunda açıklanacak gelir ve giderler tablosundan sonra oluşacak bir kâr dağıtım kararında, kârdan eşit oranda pay alacaklardır.

Gerekçeler

Demokrasilerde “güçler ayrılığı” ilkesinden bildiğimiz temel güçlerden dördüncüsü kabul edilen medyanın bağımsızlığı, bir ülkenin demokrasisinin sağlıklı işlemesi açısından elzemdir. Medya patronlarının medya dışındaki işleri, diğer bütün parametreler şeffaf olsa bile, medya bağımsızlığına gölge düşürür. Üstelik Türkiye gibi kamunun ihale vererek özel sektörü sürekli finanse ettiği ortamlarda, ortaklık ve gelir yapısı şeffaf olmayan medya, her zaman patronun çıkarları doğrultusunda çalışacak ve haber alma özgürlüğünü baltalayacaktır. 

Türkiye’de mevcut medyanın ekseriyeti ya AKP devletinin ayakta tuttuğu yandaş yapılardan, ya fonlanan yapılardan, ya da Fox TV yahut Sputnik gibi yabancı ve çoğu zaman doğrudan yabancı devlet finansmanlı yapılardan ibarettir. Böyle bir manzarada, Türk tarihinin tamamında hürriyet ve istiklal mücadelesinde öncü olmuş Türk milliyetçilerinin, tamamen şeffaf ve tamamıyla okuru ve ideolojik destekçileri tarafından finanse edilen bağımsız bir medya kuruluşu tesisinde de öncülük etmesi tarihi bir vazifedir. 

Böyle bir medya kuruluşunun gelecek yıllarda büyüyerek geniş kitleler nezdinde farkını ispatlaması, elde ettiği konumu medyaya mahsus reklam gelirleri sayesinde maddi kazanca dönüştürmesi kaçınılmazdır. Şimdiye dek TamgaTürk’e destek veren okurlarının yalnızca destek vermesi değil, müstakbel ve muhtemel kazanımlardan pay sahibi olması, aynı zamanda etik bir zarurettir. Bütün bunlardan hareketle bu karar alınmıştır.

Süreç

Aralık 2022’de süreçle ilgili prosedürler tamamlanacak ve Ocak 2023’te TamgaTürk hisseleri satın almak isteyenlere devredilecektir. Süreçle ilgili sorularınız ve planlamalarımıza yardımcı olması için hisse almak niyetinize dair iletileriniz için iletisim@tamgaturk.com adresini kullanabilirsiniz.

TamgaTürk hisse TamgaTürk ortaklık TamgaTürk kimin