Tanzanya Şiddet Korkusu Altında Başkanlık Seçimi İçin Oy Kullandı

TAKİP ET

Tanzanya halkı, muhalefetin 'manipülasyon ve ölümcül şiddetle tehlikeye atıldığı'nı söylediği seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti.

Bir zamanlar Afrika'daki barışı sağlama çabaları nedeniyle övülen Tanzanya'da şimdilerde insan hakları krizi yaşanıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Başkan John Magufuli hükumetinin medyayı, sivil toplumu ve muhalif sesleri susturduğunu söylüyor.

Muhalefet, ülkenin 1961'deki bağımsızlığından bu yana iktidarda olan Chama Cha Mapinduzi partisini devirmek için 15 başkan adayı gösterdi. Muhalefetin bu girişimine karşılık ülkede 29 milyondan fazla kişi de oy kullanmak için kayıt yaptırdı.

Ülkede oylama öncesi internet hizmetleri yavaşlarken yabancı basında çok az kişi olay yeri hakkında haber yapmak için onay aldı.

En çok oyu alan kişinin, ikinci tur olmadan kazanacağı seçimde, yasa gereği seçim komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara mahkeme itiraz edemiyor. Bu yüzden muhalefet perşembe günü seçim sonuçlarının düzgün bir şekilde sayılmadan açıklanması halinde insanları protesto için sokaklara çıkmaya çağırdı.

Tanzanya'nın en büyük muhalefet partilerinden biri olan Chadema'nın başkanı Freeman Mbowe ise sabah erken saatlerde "Hayatım tehlikede" şeklinde tweet atarak, polis tarafından korunan 'ağır silahlı gangsterlerin' kaldığı otele baskın düzenlediğini ve iki güvenlik görevlisini etkisiz hale getirdiğini ifade etti.

tanzanya seçim başkanlık seçimi muhalafet şiddet korkusu altında halk şiddet korkusu altında birleşmiş milletler insan hakları ihalali ganstarlar otel bastı tanzanya sandık başında chama cha partisi mapinduzi partis