Tanzanyalı ve Nijeryalı Uyuşturucu Tacirleri İstanbul'da Yakalandı

TAKİP ET

Nijerya ve Tanzanya uyruklu uyuşturucu kuryeleri, İstanbul Havalimanı'nda yakalandı.

İstanbul Havalimanı'nda Gümrük Muhafaza Narkotim ekipleri tarafından düzenlenen 2 ayrı operasyonda, "yutucu" olarak tabir edilen 7 uyuşturucu kuryesinin midesinden toplam 11 kilo 180 gram kokain ele geçirildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi koordinesinde yürütülen uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele faaliyetleri kapsamında, İstihbarat Bilgi Sistemi ve Varış Öncesi Yolcu Bildirim Sistemi üzerinden hava yoluyla seyahat eden yolculara ilişkin risk analizi çalışması yapıldı. Bu çalışmaların sonucunda Etiyopya'dan İstanbul'a gelecek uçaklarda bulunan Tanzanya uyruklu bazı yolcular, "yutucu" olarak adlandırılan uyuşturucu kuryesi olabilecekleri ihtimaliyle takibe alındı.
 

Midelerinde Normal Dışı Cisimler Tespit Edildi


İlk operasyonda, Hava Takip Sistemi üzerinden izlenen uçağın yanaşacağı körükte tedbir alındı. NARKOKİM ekiplerin tarafından takibe alınan 6 yolcunun şüpheli hareketleri, uyuşturucu kuryesi olabilecekleri ihtimallerini artırdı. Şüpheli 6 kişi, İstanbul Havalimanı'nda yer alan yutucu tespit cihazıyla gerekli kontrollerden geçirildi. Yapılan ön kontrollerde bu kişilerin midelerinde normal dışı bazı materyaller olduğu tespit edildi.

Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından savcılık talimatı ile detaylı bilgisayar tomografi çekilmesi için sağlık kuruluşuna gönderilen 6 kişinin, yapılan tarama ve muayenelerinde toplamda 10 kilo 420 gram ağırlığında kokain tespit edildi.

Diğer operasyonda ise başka bir yolcunun da "yutucu kurye" olduğu bilgisine tespit eden ekipler, şüpheliyi takibe aldı. Şüpheli yolcuda, yutucu tespit cihazı ve devamında sağlık kuruluşunda yapılan muayeneler sonucunda 48 kapsül ve toplam ağırlığı 760 gram kokain ele geçirildi.

Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından bu yolcuları karşılayacak Nijerya uyruklu kişi de tespit edildi. Şüpheli, kaldığı otelde gözaltına alındı.

Mevzubahis operasyonlarda toplamda 11 kilo 180 gram kokain ele geçirildi. Biri organizatör, yedisi kurye olmak üzere toplamda 8 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Uyuşturucu uyuşturucu baronu uyuşturucu Kurye kokain kaçakçılığı kokain 2 kilo kokain