Tarihî Atlas Sineması Hızlı ve Öfkeli Açıldı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı, "Bu güzel şehri hâlâ hakkıyla değerlendiremediğimize inanıyorum" dedi.

70 yıllı aşkın tarihiyle İstanbul'un en eski sinemalarından biri olan ve 2 yıl önce başlayan restorasyonu tamamlanan Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı.

Çok sayıda ünlü isim, açılış törenine katılırken Hollywood'un en ünlü oyuncularından Jason Statham da törende yer aldı. Törenin gerçekleştirildiği alana gelen ünlü oyuncu Statham ile AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan fotoğraf çektirdi.

Atlas Sineması, İstanbul'un en işlek mekânlarından biri olan İstiklal Caddesi'nde inşa edilmişti. Yapı, 1932'de bütünüyle tamir edilerek sanat merkezi hâline getirildi. Daha sonra, 1948'e gelindiğinde ise yeniden onarıldı. Seyirci bölümü 1400 kişilik olan ve 25 loca barındıran mekân, İstiklâl Caddesi'nin en büyük sineması oldu. Son olarak 70 yıllı aşkın tarihiyle İstanbul'un kültür ve sanat hayatının belleği olan Atlas Sineması, 2 yıl önce başlayan restorasyonla küllerinden yeniden doğdu. Bugün tarihî sinema, nihayet yeniden izleyici ile buluştu.

İSTANBUL SİNEMA MÜZESİ

Öte yandan tarihî sinemadaki en büyük yenilik ise eş zamanlı olarak önemli bir müzenin açılışı oldu. İstanbul Sinema Müzesi'ndeki özel koleksiyonda geçmişten günümüze sinema tarihine de ışık tutuluyor. Dünya sinemasına ilişkin önemli bilgi ve belgeler ve Türk sinemasından baş yapıtlara ait özel ayrıntılar da burada sergileniyor. Burada sinema tarihine ilişkin dev bir hafıza havuzu oluşturuldu. Türk sinemasına dair 8 binin üzerindeki filmin sinopsislerini ve afişlerini misafirler görebilecek.

Tamamlanan restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, "4K projeksiyon, 3 boyutlu perde sistemi, 7+1 ses sistemimiz bunların tamamının Atlas Sineması'nın içerisinde" olduğunu söyledi. Yılmaz, müzenin aynı zamanda sinemasever gençler için bir eğitim üssü olarak tasarlandığını belirtirken "Kendi ellerindeki görüntüler için ses ve montaj odamızı kullanabilirler. Dünya sinema arşivini kullanabilirler" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

"Bu güzel şehri hâlâ hakkıyla değerlendiremediğimize inanıyorum. Tarihi ve tabii güzellikleri, insani zenginlikleri, kültür ve sanat iklimi bakımından İstanbul'la kıyas dahi edilemeyecek yerler çok daha fazla turist çekiyor. İstanbul'un tek başına 50 hatta 100 milyonluk bir turist ağırlama potansiyeli barındırdığını söyleyebiliriz. Hem İstanbul'da, hem de ülkemizin her köşesinde potansiyelimizi harekete geçirmemiz gerekiyor."

Atlas Sineması Jason Statham Hızlı ve Öfkeli İstanbul Sinema Müzesi