Tarih ve Kültür Düşmanı Defineciler, Kayseri'deki Bizans Kalıntısını Tahrip Etti

TAKİP ET

Dilden dile abartılarak süregelen "Bizans Hazinesi" dedikoduları yüzünden tarih ve kültür düşmanı defineciler, Kayseri'deki Doğu Roma (Bizans) kalıntısı olan kayadan oyma tarihî bir yapıyı tahrip etti.

Kayseri'ye bağlı Yeşilhisar ilçesinin Gülbayır Mahallesi'ndeki Tavuklu Bucağı mevkiinde bulunan tek katlı kayadan oyma tarihî yapı, Bizans döneminde komutanların karargâhı olarak kullanıldı. Yaklaşık 80 metrekarelik iki girişi bulunan kayadan oyma yapı, zamanla tarih ve kültür düşmanı definecilerin yağmasına uğradı.

İki odası bulunan tarihî yapının içine, yaklaşık 6 metre derinlikte kuyu kazan defineciler, çıkardıkları molozları da diğer odaya doldurdu. Molozlarla doldurulan odaya giriş böylece tamamen kapandı.

Tarihçi Metin Çetin, yapıya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu topraklar milattan önce 2000'den itibaren insanların yerleşim yeri olarak kullanılmış. 4 bin yıl boyunca itinayla korunan bu bölge, Bizanslıların da ilgisini çekmiştir. Merkezi Erdemli köyü olan bir medeniyet hâline gelmiştir. Erdemli’ye yakın olması dolayısıyla bu bölge Bizans komutanları tarafından askerî üs olarak kullanılmıştır."

Hazine Avında Ölen Var

Metin Çetin, hazine dedikoduları yüzünden yapının definecilerin hedefi olduğunu söyledi. Çetin, bu konuya dair sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizans komutanlarının çevreden topladığı vergiler ve baskınlarla elde ettiği hazineler efsanesi dilden dile dolaşarak günümüze kadar abartılarak gelmiştir. Bu fikir doğrultusunda bazı hazine avcıları, bölgeyi kazarak tarihî katliama yol açmaktadır. Kayalık bölgelerde yer alan bazı tüneller, hazine avcılarının daha da ilgisini çekmektedir. Hatta içeride havasız kalarak vefat ettikleri de görülmektedir. Tarih katliamına biran evvel son vererek bu güzelim toprakların kurtarılması bizim millî borcumuzdur.”

Gülbayır Mahallesi Muhtarı Ümit Karaca ise definecilerin hiltiyle çalıştığını söyledi. Muhtar, şöyle konuştu:

"Burası Bizans komutanının karargahıymış. Defineciler burayı talan etmeye başladı. Her geçen gün buradaki molozlar artıyor. Bu tarihî yerleri tahrip ediyorlar. Yazık, günah... Tarihî yerlerin bu şekilde yok olması insanın zoruna gidiyor. Bu karargâhın giriş bölümünü defineciler kazmış. Bu bölgenin turizme kazandırılması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Defineciler burada modernleşmişler. Burayı hiltiyle kazıyorlar. Yerin 6-7 metre altına inerek sağ tarafa doğru gitmeye başlamışlar. Maalesef burayı çok tahrip etmişler."

Kayseri Define avcıları defineciler Bizans Doğu Roma Bizans kalıntısı hazine Roma hazinesi Bizans karargahı Metin Çetin Yeşlhisar Gülbayır mahallesi Erdemli köyü Ümit Karaca