Tarihçi Ümit Topal, Esir Sancakların İadesi İçin Rusya'ya Dava Açtı

TAKİP ET

Erzurum'u işgal eden Rusların 1916'da Rusya'ya götürdükleri dokuz alay sancağı ile bir Pasin sancağının geri alınması için tarihçi ve yazar Ümit Topal adli süreç başlattı.

Birkaç kez Rus işgaline uğrayan Erzurum'da şehrin pek çok tarihi ve kültürel değeri, Ruslar tarafından tahrip edilmesi sonucu yok oldu. Ruslar, Erzurum müdafaasının yaşandığı Aziziye Tabyalarında, o dönemde ele geçirdikleri dokuz alay sancağı ile Pasinler’den ele geçirdikleri bir Pasin sancağını ülkelerine götürdü.

Erzurum ile Pasinler ilçesinden Rusya’ya götürülen ve 105 yıldır esir tutulan sancaklarla ilgili tarihçi- yazar Ümit Topal harekete geçti. 1916’da şehre ilk giren Rus Komutan Yüzbaşı Konieff’in, Aziziye Tabyalarından ele geçirdiği sancakların şu an St. Petersburg’da bulunan Hermitage Müzesi depolarında olduğunu tespit eden Topal, sancakların iadesi için avukatı Ömer Çelik aracılığıyla Erzurum 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı

Sancaklar Baş Aşağı Tutuluyor 

''Saat Kulesi’nden sökülüp götürülen saat, çeşitli eserler, çiniler, kale kapısı, Rusya kütüphanelerine götürülen el yazması kitapları bulduk. Aynı zamanda bizi ok gibi yaralayan, milli hislerimizi canlandıran sancakların izini de bulduk. Bizi bu araştırmada en çok üzen, dokuz sancağın baş aşağı sergilenmesi olmuştur. Sancaklar Türk ordusunun Türk milletinin şerefidir'' diyen Topal, Osmanlı- Rus savaşlarında Erzurum’dan götürülen tarihi ve kültürel varlıkları bulmak için araştırmalarına devam edeceğini kaydetti.

erzurum rus rusya esir lahit tarihçi yazar pasinler ümit topal