Tarihi Camideki Bizans Sütunlarını Sıvamışlar

TAKİP ET

Manisa'da Saruhanoğulları Beyliği tarafından 1366 yılında yapılan Ulu Cami'de yapılan sıvanın altından Bizans dönemine ait sütunlar ortaya çıktı.

1366 yılında Mimar Emet Bin Osman’a yaptırılan Manisa Ulu Cami'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında restorasyon çalışması başlatıldı. Daha önce izinsiz yapılan çeşitli eklentiler ve yanlış uygulamalar nedeniyle orijinalliğini yitiren caminin aslına uygun restore edilmesi için çalışmalara 5 milyon TL harcandı. 

Çalışmanın amacına yönelik olarak iç tarafta örülen duvarda sıva raspası çalışması yapıldı ve sıvalar kazındı. Sıvaların kazınmasının ardından ortaya  Bizans dönemine ait olduğu belirlenen 6 sütun çıktı. 

Çalışmalara yönelik bilgi veren İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, “Caminin 1366 yılında yapıldığını biliyoruz. Kesin tarih bu. Çünkü caminin girişinde kitabe var. Daha sonra bu caminin orta bölümünde yaklaşık 8 yıl sonra yapıldığını varsaydığımız duvar var. Restorasyona başlayınca bu duvarda sıva, raspa çalışması yaptık. Sıvalar soyulduktan sonra alttan çok güzel bir işlemeli duvarla karşılaştık. Şu an Koruma Kurulunun verdiği karar gereği bunu derzli bir şekilde bırakacağız. Duvarların arasında 6 sütun çıktı. Tabii bu sütun ve başlıklarının dönemsel olarak devşirme malzemelerden kullanıldığı görülmekte. Muhtemelen Bizans dönemine ait olduğu görülüyor. Bu caminin restorasyonu bittikten sonra hem ibadete hem ziyarete açılacaktır” diye konuştu. 

manisa ulu cami sıva bizans sütun muzaffer ataseven