Tarım Bakanlığına Yapılan Siber Saldırı Çiftçiyi Vurdu

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı'na yapılan siber saldırı, çiftçilerin kredi çekmesine ve kayıt sistemine girmesine engel oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait internet sitelerine ve bazı sunuculara yapılan siber saldırı çifçileri zor duruma soktu. 31 Temmuz tarihinde yapılan saldırı sebebiyle çiftçilere 2020 yılına ait süt, buzağı ve tohumlama desteklemelerin halen ödenmediğinin ortaya çıkmasının ardından son olarak çiftçilerin bankacılık ve sigortacılık işlemlerini de yapamadığı öğrenildi. 

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu siber saldırının üzerinden 17 gün geçmesine karşın, ilçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) işlemlerinde, bankaların kredi işlemlerinde ve TARSİM sigorta işlemlerinde ve hayvancılık TÜRKVET sistemlerinde hala sorunlar yaşandığına ilişkin şikayetler geldiğini açıkladı. 

ÇKS'de yeni ve ilk defa yapılacak işlemlerin gerçekleştirilemediğini belirten Bakırlıoğlu, ''Çiftçi can damarı olan Ziraat Bankası'ndan kredi çekemiyor. Çünkü üreticilerin yeni ÇKS işlemi yapılamadığı için Ziraat Bankası'ndan kredi işlemi yapılamamakta, yeni kayıtlar için tarım sigortası poliçesi kesilememektedir. Hayvancılıktaki tüm veri kayıtlarının tutulduğu TÜRKVET sisteminde hala sorunlar yaşanmaktadır. 2020 yılına ait tarımsal destekleme ödemeleri yapılamamıştır. Bunun nedeni ise siber saldırı yüzünden yaşanan veri kaybıdır” ifadelerini kullandı. 

''Pazarlıkların Sürdüğü Söyleniyor''

Bakanlığa ait verilerin çalınmış olma ihtimali bulunduğuna ancak konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Bakırlıoğlu, “Bakanlığın verileri korsanların elinde mi? Bu sorunun halen yanıtı yok. Gelen bilgilere göre bilgisayar korsanlarının elinde bakanlığa ait çok sayıda veri bulunduğu ve pazarlıkların hala sürdüğü söylenmektedir. Fakat bu verilerin önemi, niteliği ve miktarı konusunda bir bilgi yoktur. Bakanlık hala internet sitelerindeki hasar durumunu tespit edebilmiş değildir” şeklinde konuştu.

tarım orman bakanlığı siber saldırı çiftçi kredi çekemiyor çks giriş yapamıyor