Tarlasında 'Tarihi Damga Mührü' Bulan Çiftçi Ödüllendirilecek

TAKİP ET

Çorum'da tarlasını sürerken bulduğu Hitit dönemine ait 3 bin 500 yıllık 'çekiş başlı damga mührü' yetkililere teslim eden kişiye ödül verilecek.

Çorum'un ​Ortaköy İlçesine bağlı Şapinuva beldesinde ismi açıklanmayan çifti, tarlasını sürerken bulduğu tarihi eseri Çorum Valiliği'ne teslim etti. Valiliğe teslim edilen mühür, Çorum Müzesi koleksiyonuna eklendi.

Vali Çiftçi'nin talimatıyla Çorum Müzesi uzmanlarınca yapılan ilk incelemede; 'çekiç başlı damga mührü' olduğu belirlenen eserin, milattan önce 1650- 1400 yıllarını kapsayan Eski Hitit Çağı'na ait olabileceği tespit edildi.

Hititler'e başkentlik yapan önemli şehirlerden Şapinuva Antik Kenti'nin bulunduğu ilçeye bağlı Şapinuva beldesinde bulunan mührün ön incelemesinin ardından, sonuçların raporlanması için Çorum Müzesi bünyesinde komisyon kuruldu. Arkeologlardan oluşan komisyonun hazırladığı rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulacak ve gelecek talimat doğrultusunda mühür, müzenin 3'üncü katındaki vitrinde diğerleriyle sergilenecek. 

 Eserin "Baskı kısmı çiçek biçimli, yukarı doğru incelen sap kısmı fasetli ve halka kabartma bezemeli, tutamağı çekiç başlı olarak tanımlanan nikel alaşımlı bronzdan yapılmış 2,7 santimetre yüksekliğinde, 2,2 santimetre genişliğinde'' olduğu bilgisi verilirken Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki müze ve koleksiyonlarda eşine nadir rastlanan mührün, özellikle imparatorluk çağından önceye ait Anadolu mühürleri ile aynı gruptan olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Çiftçiye İkramiye Verilecek

Mührü teslim eden çiftçiye ikramiye verileceği söylendi. Arkeolog Resul İbiş, "Getiren vatandaşımıza belli bir miktarda ikramiye ödenecek. Mühürler, geçmişten günümüze kişilerin imzası niteliği taşıyor. Genelde idareci kesimin, katiplerin, rahiplerin, prenslerin, kraliçelerin, dönemin belediye başkanı, garnizon komutanlarının da mühürleri var. Mühürler birçok alanda kullanılmakta. Şehir kapıları mühürleniyor, belirli yiyecek kapları mühürleniyor, çivi yazılı tabletler mühürlenebiliyor. Tıpkı günümüzdeki gibi bir akdi sözleşmelerde kişinin imzasını taşıyor bu mühürler. Bu mühür de bir rahibe, bir katibe ait olabilir. Yönetimde üst seviyede olan birine ait olmalıdır" şeklinde konuştu.

 

çorum çiftçi mühür damga tarihi eser ödül ikramiye ibiş arkeolog traktör tarla