Taşınmaz Mal Komisyonu Rumlara Hizmet Etmeye Devam Ediyor: 200'e Yakın Tazminat Başvurusu için Rumlara 68 Milyon Sterlin Ödenecek

TAKİP ET

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından 2020 yılı sonuna kadar tazminat kararıyla neticelendirilmiş ve ihtilaf içermeyen 200'e yakın başvuru için 2-3 ay içerisinde yaklaşık 68 milyon sterlin ödeneceğini açıkladı.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) destekli Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından 2020 yılı sonuna kadar tazminat kararıyla neticelendirilmiş ve ihtilaf içermeyen 200’e yakın başvuru için Rumlara 2-3 ay içerisinde yaklaşık 68 milyon sterlin ödeneceğini açıkladı.

Bu çerçevede oluşturdukları özel fonlara dikkat çeken Başbakan Üstel, yabancıların mülk alımında yüzde 6 fon koyarak, bunun yüzde 3’ünün Sosyal Konut Fonuna, yüzde 3’ünün ise Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarıldığını ve biriktirildiğini kaydetti. Üstel, bu uygulama ile Taşınmaz Mal Fonu ve Sosyal Konut Fonunda yaklaşık 6’şar milyon biriktirildiğini dile getirdi.

Başbakan Üstel, hükümetin oluşturduğu fonlar ve Merkez Bankası ile yapılan bir çalışmayla, Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından 2020 yılı sonuna kadar tazminat kararıyla neticelendirilmiş ve ihtilaf içermeyen toplam 200’e yakın başvuru için Rumlara yaklaşık 68 milyon sterlin ödeneceğini açıkladı.

Söz konusu tazminat bedellerinin ödenmeye başladığını ve tamamının 2-3 ay içerisinde ödeneceğini belirten Başbakan Üstel, “Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, uluslararası hukuk kriterleri çerçevesinde, etkin bir iç hukuk yolu olarak çalıştırılması konusunda kararlı duruşumuzu sergilemeye devam edeceğiz” dedi. Üstel, projeleri hayata geçirmeye, reformları yapmaya, yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini de söyledi.

Komisyon Kararını Beğenmeyen Rumlar AİHM'de Tazminat Davası Açıyor

Dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, binlerce Rum’un davalarından bunalan ve sorumluluğu Türkiye'ye yıkmaya çalışan AİHM'nin talebini kabul edip Rumların tazminini sağlayacak olan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulmasına neden olmuştu.

Bununla birlikte hem Türkiye Rumlara 50 milyar sterlin tazminat ödeme yükümlülüğü altına girmiş, hem de haksız, savaş suçlusu, işgalci taraf durumuna sokulmuştu. KKTC de AİHM ifadesiyle "işgalci Türkiye'nin bir alt yönetimi" statüsüne düşmüştü.

Komisyon kararını beğenmeyip AİHM'ye müracaat eden Rumlara şimdiye kadar ödenen tazminat yaklaşık 600 milyon sterline yükselmiş oldu.

KKTC başbakan ünal üstel tmk rum tazminat