Tayvan'daki Kuraklık Dünyadaki Çip İhtiyacını Vurdu

TAKİP ET

Küresel ölçekte çip talebindeki artışa yetişmekte halihazırda zorlanan elektronik sektörüne bir darbe de Tayvan'da yaşanan kuraklık nedeniyle geldi.

Dünya çapında devam eden çip ihtiyacına bir darbe de Tayvan'da yaşanan kuraklık nedeniyle vuruldu. Dünya çapında sokağa çıkma kısıtlamaları bilgisayar ve oyun konsolu gibi elektronik cihazlarda talep patlamasına yol açmış, kısıtlamalar nedeniyle tedarik, üretim ve dağıtımda sorun yaşayan üreticiler de haliyle talebe yetişememeye başlamıştı.

Çip talebine yetişmekte zorlanan elektornik sektörü, Tayvan'daki çip fabrikalarının üretim için ihtiyaç duydukları suya erişmekte sorun yaşamasıyla daha büyük çapta bir problemle karşı karşıya kaldı. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan Tayvan'daki kuraklık ülkedeki çip üretimini artırma planlarına da zarar veriyor. 

Yaşan bu duruma ilave olarak küresel otomobil piyasasının da son zamanlarda canlanmaya başlaması, otomobillerin çok sayıda çip içermesi nedeniyle çip talebini daha da artırıyor. Otomotiv firmalarında da yaşanan bu durumla ilgili art arda açıklamalar geldi.  ABD merkezli otomotiv şirketi General Motors, piyasadaki çip kıtlığının kâr beklentilerini 2 milyar dolara kadar düşürebileceğini açıklarken Ford ve diğer üreticiler de otomobil ve kamyon üretimlerinin etkilendiğini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, yayımladığı bir başkanlık kararnamesi ile ülkede yerli çip üretimini artırmanın yolları ile ilgili 100 gün içinde bir rapor hazırlanmasına karar verdi.

Tayvan'da ise hükumet bu durumu aşabilmek için işyerlerinin kullanabileceği su miktarına kısıtlama getirdi. Bunun üzerine TSMC ve United Microelectronics'in de aralarında yer aldığı büyük çip üreticileri, tesislerine kamyonla su taşımanın yollarını aradıklarını bildirdi. TMSC günde 156 bin ton suya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

tayvan kuraklık kıtlık su ihtiyaç çip üretim dünya küresel global vurdu etkiledi bitirdi öldürdü otomobil otomotiv bilgisayar elektronik sektör etkilendi