TBMM Başkanı Şentop: Dünyanın En Zengin Ülkesi Değiliz Ama En Cömert Ülkesiyiz

TAKİP ET

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Suriyeli sığınmacılara ilişkin tepki çekecek bir açıklama yaptı.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara ilişkin açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama en cömert ülkesiyiz. Türkiye en çok mülteciyi barındıran ülke. 4 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli yaşıyor  Türkiye’de, son birkaç aydır değil, 10 yıldır yaşıyor. Türkiye bu insanlara, kendi topraklarında yaşamayacak hale gelen bu insanlara, kendi vatandaşlarına sağladığı imkanların hepsini tanıyor, eğitim ve sağlık dahil olmak üzere. Bu sığınmacıların yüzde 70’ten fazlası kadınlar ve çocuklar.

Göç ve sığınmacı konusu sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu ve sorumluluğu. Buna yol açan işleri yapan da Türkiye değil. Afganistan’ı, Suriye’yi, Irak’ı biz karıştırmadık. Karışmasında bizim hiç etkimiz yok. Burada çıkan sorumluluğu Türkiye üstleniyor" diye konuştu.

16 Nisan 2017'de yapılan şaibeli referandum ile kabul edilen anayasa değişikliği ile yasalaşan "Parlamenter sistemde tek bir oy kullanıyorsunuz yasama organını seçiyorsunuz, hükumeti seçmiyorsunuz. Yasama organından hükumet bazen çıkıyor bazen çıkamıyor. Ben başkanlık sisteminin eskiden beri savunucusuyum. Sistem yeni değişti. 2018’den itibaren yürürlükte. Aynı siyasi aktörlerle yürürlüğe girdi. Eski siyasetin teamülleri hem siyasette hem bürokraside var. Biraz zamana ihtiyacı olduğunu, 2023’ten sonra sistemin çok daha iyi çalışacağını düşünüyorum" dedi.

 

TBMM Başkanı Şentop Dünyanın En Zengin Ülkesi Değiliz Ama En Cömert Ülkesiyiz