TBMM Başkanı Şentop'tan 'Enis Berberoğlu' Açıklaması

TAKİP ET

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkındaki gelişmelere ilişkin konuşan Mustafa Şentop "Kesin hüküm kalkarsa değerlendirilir" açıklamasında bulundu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Genel Kurul oylaması sonucu milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu'nun durumuyla alakalı kendisine yöneltilen bir soruyu yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin Berberoğlu'nun bireysel başvurusu neticesinde "Hak İhlali" kararı verdiği hatırlatılan Şentop, ortaya çıkan hukukî açıdan şaibeli tablo için şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kesin hükmün TBMM Genel Kurulu'na bildirilmesiyle milletvekillerinin milletvekillikleri düşer. TBMM milletvekilliğinin düşmesi ile ilgili herhangi bir karar almadı. Sadece bir bildirim yapılmış oldu. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru neticesinde hak ihlali kararı verdi. Bu kararın gerekçesini bekleyelim demiştim. Gerekçeyi gördük. Şunu ifade etmek isterim, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular ile ilgili hak ihlali kararları başka bir yargı kolu olan Yargıtay'ın kararını ortadan kaldırmıyor. Yargı kararları ile ilgili yapılan bireysel başvurularda kesin hükmü, yargı kararını iptal eden ya da ortadan kaldıran bir karar vermiyor. Eğer böyle olsa, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay'ın ve Danıştay'ın üzerinde bir temyiz mahkemesi olarak görülür. Anayasa Mahkemesi kararı da dikkatle okunduğundan iptal ettiğine dair kesin bir hüküm yok. Zaten böyle bir karar veremez. Verdiği ihlal kararına göre yeniden yargılama kararı veriyor. Bizim baktığımız şey kesin hükmün hukuki varlığına ilişkin durumudur."

milletvekilliğinin düşürülmesi mustafa şentop enis berberoğlu chp tbmm başkanı genel kurul aym anayasa mahkemesi hak ihlali bireysel başvuru temyiz danıştay yargıtay