TBMM Başkanı'ndan Yeni Anayasa ve Parlamenter Sistem Açıklaması

TAKİP ET

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, son günlerde sıklıkla gündeme gelen "anayasa değişikliği" ile ilgili açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, son günlerde sıklıkla gündeme getirilen "anayasa değişikliği" meselesine ilişkin konuştu. Şentop, şunları dile getirdi:

"Bütün partilerin yeni anayasanın yapılmasına yönelik samimi yaklaşımları, irade beyanları olsun diye bekliyorum. Buna gerek var bence. Tabii her zaman Anayasa tartışmasının içinde 'Parlamenter sisteme dönülmelidir' diyen bazı siyasî partiler var. Parlamenter sisteme dönmek yani bir hükûmet sistemi değişikliği ancak bir Anayasa değişikliğiyle olabilir. Dolayısıyla hükûmet sistemi tartışmaları adı konulmasa da bir Anayasa tartışmasıdır. Anayasa tartışmasının bir bütünlükçü yaklaşımla yeni Anayasa üzerinden yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyaç var. Nitekim tartışmalar da bölüm bölüm Anayasa üzerinden süren tartışmalar da bunu gösteriyor. Ben Meclis’te bu konuda samimi bir kararlılık olursa Türkiye’nin yeni bir anayasa yapacağına inanıyorum. Bunun yöntemleri var."

Yeni Anayasa Başkanlık Sistemi Cumhuraşkanlığı Hükümet Sistemi Parlamenter Sistem TBMM Meclis Başkanı TBMM Başkanı Mustafa Şentop AKP Anayasa değişikliği