TBMM'de Filistin ve Rohingya Anıldı Uygur Türkleri ve Kırım Tatarları Gündeme Alınmadı

TAKİP ET

Bugün TBMM'de gerçekleşen Dışişleri Bakanlığı'nın 2024 Mali Bütçe Teklifi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Filistin ve Rohingya'nın anılması üzerine CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Dışişleri Bakanlığı'na Uygur Türkleri ve Kırım Tatarlarından neden bahsedilmediğini sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Filistin ve Rohingya'nın anılması üzerine CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Dışişleri Bakanlığı'na soykırımcı ÇKP'nin zulmüne uğrayan Uygur Türkleri ve Rusya işgali altında baskı gören Kırım Tatarları hakkında neden bahsedilmediğini sordu.

Dışişleri Bakanlığı'na sorduğu soruda Namık Tan şu ifadelere yer verdi: ''Bizim merakımız şu: Rusya işgalindeki Kırım’da gayrimeşru Rus yönetimi altında baskı gören Kırım Tatarları ve onyıllardır Çin’in baskı politikaları altında en temel insan hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılan Uygur Türklerinden ve Türkiye’nin buralara yönelik -eğer varsa- siyasetinden ilgili Bakanlık sunumunda neden bahsedilmiyor? İki Müslüman halka yapılan vurgunun, hem Türk hem Müslüman olan bu iki halk için yapılmaması bizi ziyadesiyle üzdü. Türkiye’nin Müslüman Uygurlara uygulanan etnik temizlik, endoktrinasyon ve asimilasyon politikasına sessiz kalmasının nedeni nedir? Bu neden, ekonomik ve ticari çıkarlarla, Çin’den alınan ödünç rezervlerle bağlantılı mıdır? Bu yaklaşımınız ahlaki ve vicdani midir?''

TBMM kırım tatar uygur türkleri namık tan