TBMM'de Gazze Komisyonu Kuruldu

TAKİP ET

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İsrail ile Filistin arasında yaşanan olayları inceleme amacıyla bir alt komisyon kurdu.

TBMM'de "İsrail’in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Abluka altındaki Gazze’de yaşayanlar ile bir bütün halinde Filistinlilere uyguladığı ayrımcılık politikaları, İnsan Hakları ve Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlallerinin incelenmesi" amacıyla bir alt komisyon kuruldu. 

Partilerin uzlaşmasıyla kurulan komisyon önergesinin gerekçesinde, "Komisyon; İsrail’in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze’de yaşayanlar ile bir bütün halinde Filistinlilere uyguladığı ayrımcılık politikalarını, insan hakları ihlalleri ile saldırı suçu, savaş suçları ve insanlığa karşı suçları içeren Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlallerini inceleyerek raporlaştırmalı, yaptığı ihlallerin karşılıksız kalmayacağı olgusuna dikkat çekmeli, Filistinlilere dönük hak duyarlılığını kayda geçirmeli, Doğu Kudüs’ün çok dinli kimliğinin korunması konusundaki hassasiyetini bir kez daha teyit etmelidir" ifadelerine yer verildi. 

Filistin, Polis Şiddeti ve Fanatik Yahudi Saldırılarıyla Karşılaştı 

Gerekçenin devamında basın hürriyetinin de engellendiği belirtilerek, "Bu yıl Ramazan ayı boyunca İsrail polisinin desteğindeki fanatik Yahudi grupları sürekli olarak Müslümanların üçüncü harem olarak kabul ettiği Mescid-i Aksa’ya saldırdı. Teravih namazı kılan cemaate karşı polis, göz yaşartıcı bomba, kauçuk kaplı çelik mermiler ve körlüğe yol açabilen saçmalı silahlar kullandı. Bu tahrikler arttırılarak sürdürülürken, Doğu Kudüs’ün Filistinlilerin yaşadığı üç mahallesinden biri olan Şeyh Cerrah mahallesindeki 13 ev, mahkeme kararıyla boşaltılarak Yahudi yerleşimcilere teslim edilmek istendi. Aileler evlerini boşaltmamak için direndi. Filistinliler Mescid-i Aksa’yı boşaltmayarak sürekli koruma nöbeti tutmaya başladı. Filistinlilerin sivil direnişi sürekli artan polis şiddeti ve fanatik Yahudilerin saldırılarıyla karşılaştı. Bu saldırılarda şimdiye kadar içinde çok sayıda çocuğun da bulunduğu 200 dolayında Filistinli şehit oldu, binlercesi yaralandı. İsrail Gazze’de sivil yerleşim yerlerini askeri hedef olarak gördü. İki uluslararası basın kuruluşunun bulunduğu çok katlı bir binayı yok ederek, basın hürriyetini ve haber verme özgürlüğünü de yok saydığını gösterdi'' denildi. 

 

tbmm araştırma komisyonu filistin gazze israil insan hakları inceleme komisyonu