TBMM'ye Getirilen Hayvanları Koruma Kanunu Onaylanırsa Hayvanlar Türkiye'de 'Canlı' Kabul Edilecek

TAKİP ET

AKP 'Hayvanları Koruma Kanunu' teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifine göre kedi ve köpeklerin petshoplarda satışı yasaklanırken, hayvan sahiplerinin borcu dolayısıyla ev hayvanları haczedilemeyecek ve sahipli kedi ve köpeklerin tamamı dijital olarak kayıt altına alınarak hayvan sahiplerinin hayvanları sokağa bırakması engellenecek, sokağa bırakmaya çalışanlara cezai işlem uygulanacak.

Kara ve su sirklerine ve yunus parklarının açılması yasaklanırken, mevcut sirk ve parklara da yeni hayvan alımı artık yapılmayacak.

Hayvanlara Zulmedenlere Cezalar

Hayvanlarını ihtiyaçlarını görmeyip sağlığına uygun bakım yapmayan kişiler, hayvanlara acı çektirenler ve öldürenlere ceza verilecek. Hayvanların organlarına zarar verenlere 4 bin 500 TL, reklam, gösteri ve film için hayvanlara zarar verenlere 3 bin TL, bir hayvan neslini yok edecek şekilde hareket eden kişilere hayvan başına 35 bin TL cezai işlem uygulanacak.

Hayvan Öldürenlere Cezalar

Bir hayvanı kasten öldüren kişi 6 ay ila 4 yıl, nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir hayvanı katleden kişi 1 ila 5 yıl, bir hayvan neslini yok eden kişi 1 ila 10 yıl hapse mahkum edilecek.

Hayvanı cinsi istismara maruz bırakan, hayvana işkence eden ve acımasızca davranan kişiler 6 ila 3 yıl hapis cezası, hayvan dövüşü yaptıran kişiler 3 ay ila 2 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

Argentino, Pitbull ve Tosa gibi tehlikeli köpek cinslerinin alımı, satımı ve beslenmesi yasaklanırken bu cinslerden mevcut köpeklerin tamamı kısırlaştırılacak

Teklifle ilgili açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Ruhunu, kalbini ve temel fikrini oluşturan bakış açımız şudur; hayvanlar mal, eşya olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne getirilecek. Dolayısıyla Türk Ceza Kanunu'nun 151’inci maddesinde hayvanlarla ilgili husus 'mala zarar verme' noktasından çıkarılıp, 'cana zarar verme' noktasına getirilerek suç kapsamında alınacak" dedi.

Hayvanları Koruma Kanunu TBMM'ye Getirildi