TCDD Haklarını Arayan Makinistleri Sürgüne Gönderdi

TAKİP ET

TCDD'nin fazla mesaiye isyan ederek konuyu yargıya taşıyan makinistleri sürgüne gönderdiği ortaya çıktı.

Fazla mesai ve memur ile işçilerin aldıkları ücretler arasındaki büyük farkları kabul etmedikleri için yargıya başvuran yüzlerce makinist TCDD tarafından sürgüne gönderildi. Konuyu günyüzüne çıkaran  CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, makinistlerin hakaret ve tehditlere maruz kaldıklarını, yaşadıkları illerden koparılarak kilometrelerce öteye gönderildiklerini açıkladı. TCDD'nin makinistler yerine demiryollarının güvenliğini sağlaması gerektiğine dikkat çeken Çakırözer, “Hak mücadelesi veren işçi makinistlere TCDD yönetiminin tehditkar üslubu kabul edilemez. Hele davalarından vazgeçirmek için yaşadıkları illerden yüzlerce kilometre uzağa, Sivas’a, Kars’a sürgün gönderilmeleri, hakarete uğramaları düpe düz mobingdir. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir. TCDD yönetimi de artık emekçi makinistlerin hakkını gasp etmekle uğraşacağına demiryollarının güveliğini sağlamalıdır” dedi.

Makinistlere Görevleri Dışında İşler Yaptırılıyor

TCDD bünyesindeki 2 bine yakın işçi makinistin mağdur edildiğini, sürgüne gönderilen makinistlerin iş tanımları dışında kalan görevlerle vazgeçirilmeye çalışıldığını ifade eden Çakırözer, “Skala konusu yaklaşık 900 makinisti, fazla mesai ve diğer ücret alacakları konusu ise iki bin işçi makinisti mağdur etmişti. İşçi makinistlerin geriye dönük 5 yıllık hak gaspı kişi başına 100, 120 bin TL civarındadır. Türkiye’nin birçok ilinde hak mücadelesi veren işçi makinistlerin açtıkları davalar sonrasında Sivas’a, Kars’a sürgün ediliyor. Makinistler gönderildikleri işyerlerinde tren üzerine çıkarılmamış, depo içi görevlere verilerek kilometre tazminatından mahrum bırakılıyor. Davalarından vazgeçmeyen işçi makinistler tehdit edildiği belirtiliyor. Bu yapılanlar büyük adaletsizliktir, mobingtir. Asla kabul edilemez. Bu zulüm, adaletsizlik bitmeli, işçi makinistler hak ettikleri özlük haklarına kavuşmalı, geriye dönük mağduriyetleri de giderilmelidir” şeklinde konuştu.

TCDD bürokratlarının sık sık kurum içi sürgünlerle gündeme geldiğini hatırlatan Çakırözer; Pamukova, Çorlu ve Ankara'da yaşanan tren kazalarında sorumluluk kabul etmeyen TCDD'nin işçilerin hakları söz konusu olduğunda 'aslan kesilmeleri'ne tepki gösterdi. Çakırözer, ''TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş yetkilileri hak mücadelesi veren işçilerle uğraşacağına, güvenli bir demiryolu işletmeciliğini gerçekleştirecek çözümler üretmeye odaklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

tcdd makinist sürgün chp utku çakırözer çorlu