TCDD Milli Mücadele Kahramanının Adının Tren İstasyonunda Yaşatılmasına İzin Vermedi

TAKİP ET

Miralay Nazım Bey'in adının şehadetinin yüzüncü yıl dönümünde şehit düştüğü Çöğürlü Tren İstasyonu'na verilmesi talebi, TCDD tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildi.

TCDD, tam 3 ay önce Çöğürler Tren İstasyonu'na Milli Mücadele Kahramanı Şehit Miralay Mehmet Nazım Bey'in adının verilmesi yönündeki talebi hiçbir gerekçe göstermeden reddetti.

Kütahya'da kendilerine 'Mürettep Müfreze' adını veren grup, 3 Nisan tarihinde Devlet Demiryolları Kütahya Gar Müdürülüğü'ne giderek ilgili dilekçeyi Gar Müdürü Seyfettin Erkan'a teslim etmişti. Nazım Bey'in hayatına ilişkin bilgiler veren grup, bölgede farkındalık yaratmak adına Nazım Bey'in adını şehit düştüğü Çöğürler Tren İstasyonu'na vermenin önemli bir katkı sağlayacağını dile getirmişti.

TCDD'den gelen ret kararının ardından Mürettep Müfreze, bir imza kampanyası başlattı. Ulaştırma Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve TCDD'nin muhatap kılındığı kampanyanın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"3 ay önce Kurtuluş Savaşı’nın unutulmaz, kahraman 4. Tümen komutanı Şehit Yarbay Nazım Bey’in adının 15 Temmuz 1921’de şehit düştüğü Çöğürler İstasyonuna verilmesini Çöğürler Köyü Muhtarı Cevdet Bey ile müştereken verdiğimiz dilekçe ile TCDD Yönetimine önermiştik. Bugün TCDD'den bunun reddedildiğini öğrendik. Bu vatanda bu millet varsa Nazım Bey gibilerin sayesindedir. TCDD bunu hiçbir gerekçe ile reddetmek hakkına sahip değildir. Şehadetinin 100. yılına sadece 12 gün kaldı. TCDD gereğini derhal yapmalı.

Yoksa vatandan başka sevgilisi olmayan kahramanların unutulması mı isteniyor? 

Yıldırım Kemal İstasyonu, Ali Fuat Paşa İstasyonu isimleri var. Demek ki uzun isim sorunu otomatik devreden çıkıyor. Başka bir çekince varsa açık açık şehit ve gazilerimizi en üst mertebede tutan halkımıza açıklanmalıdır."

Şehit Miralay Mehmet Nazım Bey Kimdir

1. Dünya Savaşı'ndan önce Yemen ve Balkanlarda savaşan Nazım Bey; büyük harp esnasında Çanakkale, Galiçya, Kafkasya cephelerinde kahramanca görev yapmıştı. Akabinde Milli Mücadele'ye katılmak adına İstanbul'dan kaçan Nazım Bey, Bolu İsyanı ve İnönü muharebesinde tümeniyle önemli görevler almıştı. Kütahya-Eskişehir Savaşı'nın kaderini değiştirebilecek bir karar alarak Nasuhçal-Yumruçal mevkisinde gece karanlığında işgal edilmemiş ve savunma düzeni alınmamış bir noktayı karargahıyla birlikte ele geçirip güvenliğini sağlamak isterken buraya gizlice sızmayı başaran bir Yunan müfrezesinin açtığı ateş sonucu yaralanmıştı. Çavuşunun Nazım Bey'i kurtarmak adına Çöğürlü Tren İstasyonu'na yetiştirme çabası nihayete kavuşamamış ve ağır yaralı haldeki Miralay Nazım Bey, Çöğürlü'ye geldiğinde şehit düşmüştür.

Milli Mücadele kahramanının naaşı önce Eskişehir'e, ardından da Ankara'ya nakledilmiş ve burada defnedilmiştir.

Miralay Mehmet Nazım Bey çöğürlü tren istasyonu kütahya-eskişehir milli mücadele inönü şehit tcdd devlet demiryolları gar müdürü mürettep müfreze ulaştırma bakanlığı imza kampanyası