TCMB 2021'in Sadece Son Gününde 130 Milyar TL Kâr Elde Etmiş

TAKİP ET

Merkez Bankasının yılın son günü "nereden geldiği anlaşılamayan" bir şekilde 130 milyar lira kâr elde ederek bilançosunu 60 milyar lira kâra geçirdiği ortaya çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2021'in son gününde "nereden geldiği anlaşılamayan" bir biçimde 130 milyar lira kâr yazarak 70 milyar lira zararda olan bilançosunu 60 milyar lira kâra geçirdiği öğrenildi.

Reuters'a açıklama yapan bir bankacı yılın son gününde bilanço verilerine göre 120-130 milyar dolarlık bir kâr olduğunu, Merkez Bankası kur farkı değişiminden kâr yazamayacağı için bu büyük değişimin anlamlandırılamadığını söyledi.

Söz konusu bankacı durumu "30 Aralık bilançosuna göre Merkez Bankası 2021'i zararla kapatacak ve hazineye kâr transferi yapamayacaktı. 31 Aralık'ta ise 100 milyar liradan fazla transfer mümkün hale gelmiş oldu" ifadeleriyle özetledi.

2021'nin son günü yapılan hamleyi değerlendiren eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, "Para basıp Hazine’ye aktarmak anlamına geliyor" dedi.  "Tez zamanda enflasyon nasıl yaratılır konulu dersin aşamalarını izliyoruz" diyen Kara, "Ne yazık ki bu ders, içinde yaşadığımız hayatta gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

İktisatçı Halkuk Bürümcekçi ise geride bıraktığımız yıllarda TCMB bilançosunda yılın son günü böyle büyük değişimler gözlenmediğini belirterek "Bu operasyonla beraber MB 2021 yılını da kar ederek kapamışa ve nisan ayında Hazine’ye kar aktarımı yapacak hale gelmişe benziyor. Umarım bu değişiğimin nasıl gerçekleştiği konusunda kamuoyuna önümüzdeki günlerde açıklama yapılır" dedi.  Uğur Gürses ile yapılan operasyonu "Zararda olan Merkez Bankası, bir gecede hokus pokus ile gerçek bir kâr olmayan bilanço içi kârı bir işlemle kâr zarar hesabına aktararak para basmış oldu. Normal koşullarda Hazine’nin, bankanın bilançosu dışında taşınan kur zararını karşılaması beklenirken, tersine matbaada para bastırıp temettü alması da tarihe geçecek bir iş olmuş. Zira Merkez Bankası’nın tarihinde böyle bir gecede kâr yazma operasyonu olmadı" ifadeleriyle anlattı.

merkez bankası bilanço para bastı şahap kavcıoğlu recep tayyip erdoğan 130 milyar dolar