TCMB, Faiz İndirimini 'Ticari Krediler' Gerekçesiyle Açıkladı

TAKİP ET

TCMB 1,5 yıl sonra verdiği faiz indirimi kararını ticari krediler üzerindeki daraltıcı etkiye bağladı.

Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında politika faizinin yüzde 19’dan yüzde 18’e indirildiğini açıklamış, kararın hemen ardından dolar 8,80'e kadar çıkmıştı. 

Ekonomistler ve vatandaşlar tarafından tepki çeken bu hamleyi TCMB, para politikasının ticari krediler üzerindeki daraltıcı etkisiyle açıkladı. TCMB karar metninde, "Güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir" denildi.

Bloomberg'in verilerine göre, 17 Eylül haftasında kredi büyümelerinde düşük seviyelerde yatay seyir devam ederken, 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış seriye göre ticari kredilerde büyüme hızı yüzde 5,9 olarak kaydedildi.

Yabancı Ekonomistler TCMB'nin Hamlesini Yorumladı

TCMB'nin politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 seviyesine indirmesine yabancı ekonomistlerden yorum geldi. 

Societe Generale Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Phoenix Kalen, faiz indirim kararının ardından merkez bankasının güvenilirliğine dikkat çekerek, “Merkez Bankası, karar metninde enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu belirtti fakat enflasyon beklentilerindeki kötüleşme, finansal istikrarı destekleyecek rezervlerin eksikliği, ters dolarizasyonda başarı sağlanamaması geçici olmayan şeyler arasında. TCMB, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi taleplerine Eylül ayında direnemedi'' dedi.

Kalen, enflasyon beklentilerinin yönetmekte zorlanılacağını ve dolarizasyonun yeniden başlayacağını vurgulayarak Türk lirasında muhtemelen daha fazla değer kaybının olacağını ve bunun da enflasyonu daha da yükseltebileceğini söyledi.

 

 

 

 

merkez bankası politika faizi düşürdü dolar yükseldi kredi arttı