TDT Aksakallar Konseyi Binali Yıldırım Başkanlığında Toplandı

TAKİP ET

Türk Devletleri Teşkilatı 12. Aksakallar Konseyi, Binali Yıldırım başkanlığında bir araya geldi.

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, kendi başkanlığında İstanbul'da toplanan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi toplantısında "Türk Devletleri Teşkilatı, günden güne büyüyor, güçleniyor. Üstlendiği sorumluluk her geçen gün daha da artıyor. Gerek bölgede gerek dünyada daha önemli bir organizasyon haline geliyor" diye konuştu.

TDT'nin İstanbul'da düzenlenen 8. zirvesinde Aksakallar Konseyi'nin yönetmeliğinin değiştirilerek yapısının değiştirildiğini belirterek TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'e teşekkür eden Binali Yıldırım, "Ümit ediyorum Aksakallar Konseyi, yeni yapısıyla önümüzde ciddi projelerde daha fazla katkı sağlayacak, yön gösterici rol oynayacak" dedi.

"Tek Bir Varlık ve Birleşik Bir Türk Dünyası"

TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ise "Artık Türk dünyası tek bir varlık ve birleşik bir Türk dünyası olarak görülüyor" dediği açıklamasında "Yeni yapısı ve başkanının aktif rolü ile Aksakallar Konseyi, üye devletler arasında daha yakın iş birliği ve entegrasyon süreçlerinde daha aktif ve yol gösterici bir rol oynayacaktır. Konseyin her bir Aksakal'ı farklı alanlarda çok derin bilgiye sahiptir ve uzun yıllar devlet ve kamu görevlerinde hizmet vermiştir. Bu nedenle bu büyük potansiyeli hedeflerimizi ve Teşkilat tarafından yürütülen iş birliği projelerini ilerletmek için kullanmalıyız. Bu nedenle, Türk Dünyası liderlerinin kararları doğrultusunda Türk dünyasını daha da geliştirmek ve birbirine yaklaştırmak amacıyla önümüzdeki süreçte çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Türk Yatırım Fonu ve Çok Taraflı Serbest Ticaret Anlaşması 

Yarısı üye devletlerin hisseleri ve yarısı dış kaynaklardan oluşturulacak olan bir milyar dolar değerinde "Türk Yatırım Fonu" kurulacağını belirten Amreyev, "Bu fon, iş topluluklarımızın etkin iş birliği kurmaları ve KOBİ'lerimizi güçlendirmeleri için kesinlikle önemli fırsatlar yaratacaktır. Bir diğer önemli araç ise hizmetleri ve yatırımları kapsayan çok taraflı bir serbest ticaret anlaşmasıdır. Bunun TDT ülkeleri için hizmet akışını kolaylaştıracak ve bölgemize daha fazla yatırımı teşvik edecek sınır ötesi engelleri ortadan kaldırması için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum" diye konuştu.

türk dünyası türk devletleri teşkilatı aksakallar konseyi binali yıldırım toplantı baghdad amreyev türk yatırım fonu çok taraflı serbest ticaret anlaşması