TDT Genel Sekreterinden Yeni Yıl Mesajı

TAKİP ET

TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, yeni yıl mesajı yayınladı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, teşkilatın üyelerine, gözlemcilerine ve dostlarına hitabıyla bir yeni yıl mesajı yayınladı. 

Yeni yıl mesajında 2023 yılında yaşanan gelişmelerden bahseden Kubanıçbek, 2024 yılı için ise temennilerde bulundu.

'Bizi Birbirimize Bağlayan İdeallere Ortak Bağlılığımız Damgasını Vurdu'

Türk Devletleri Teşkilatının Saygıdeğer Üyeleri, Gözlemcileri ve Dostları,
Yeni bir yılın arifesinde olduğumuz şu günlerde, 2023 yılında birleşmiş bir Türk dünyası olarak birlikte çıktığımız fevkalade yolculuğu değerlendirmekten onur duyuyorum. Geçtiğimiz yıla kayda değer başarılar, işbirliğine dayalı çabalar ve Türk Devletleri Teşkilatı olarak bizi birbirimize bağlayan ideallere ortak bağlılığımız damgasını vurdu.
Diplomasi sahasında, zorlukları bilgelik ve işbirliği ile aşarak Türk Devletleri Teşkilatı'nı sürekli değişen dünyada bir istikrar unsuru olarak sağlam bir zemine oturttuk.
Özbekistan'ın dinamik başkanlığı döneminde 2023 yılı Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), üye ve gözlemci devletleri arasında artan bütünleşmenin damgasını vurduğu yenilikçi bir sürece tanıklık etti. İşbirliği alanlarının sayısının 30 gibi önemli bir sayıya ulaştığı Teşkilat, farklı alanlarda işbirliğini teşvik etme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Geçtiğimiz 12 ay içerisinde TDT, siyaset, ticaret, ekonomi, ulaştırma, BIT, gümrük, turizm, sağlık, güvenlik ve eğitim gibi önemli sektörleri kapsayan toplam 110'dan fazla etkinlik gerçekleştirmiştir.

Başarılarımızın taçlandırıldığı Astana'daki 10. Jübile Zirvesi, Türk Dünyası'nın yolculuğunda önemli bir sayfa açmıştır.

Liderlerimiz, yankı uyandıran "TÜRKDEVRİ" teması altında ve “Astana Senedi"ni imzalayarak Türk dünyasına yönelik küresel politikalar konusunda ortak bir duruş sergilemişlerdir. Gelenekler, birleşme, reformlar, bilgi, güven, yatırımlar, arabuluculuk ve enerjiyi içinde barındıran bu motto, birlik, beraberlik ve sürdürülebilir kalkınmanın vurgulandığı dönüştürücü bir dönemin yol gösterici ilkeleri olarak değerlendirilebilir.
Zirvede ayrıca bölgemizdeki önemli gelişmeler de ele alınmıştır. Gazze'deki durumdan duydukları derin endişeyi dile getiren, Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılını gururla kutlayan Liderlerimiz, sadece bölgesel alanda değil, uluslararası alanda da adalet ve beraberlik konusundaki kararlılıklarını ortaya koymuşlardır.

Bu yıl ayrıca Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nı (EİT) Teşkilatımıza gözlemci olarak kabul etmiş bulunuyoruz. 
Kapsamlı bir gündem içeren Astana Deklarasyonu, siyasi, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda ortak irademizin bir kanıtı ve bizi geleceğe taşıyacak yol gösterici bir yol haritası niteliğindedir.

Ekonomik alanda, ortak çabalarımız meyvelerini vermiş ve ülkelerimiz arasında ticaret, yatırım ve ekonomik mukavemetin artmasını sağlamıştır. Türk Yatırım Fonu ve TURAN özel ekonomik bölgesi gibi girişimler, Türk Devletleri arasındaki ekonomik bağları güçlendirerek ön plana çıkmıştır. Astana'nın 2024 Türk Dünyası Finans Merkezi olarak belirlenmesi ve bunu 2025'te İstanbul'un izlemesi, şüphesiz ülkelerimizin refahına katkıda bulunacak yeni bir ekonomik işbirliği dönemine işaret etmektedir.
Ne yazık ki 2023 yılı beraberinde bazı zor anları da beraberinde getirmiştir. Türkiye'nin güney ve güneydoğu bölgelerinde yaşanan asrın deprem felaketinin hemen ardından düzenlenen "Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım" temalı TDT Olağanüstü Ankara Zirvesi, ülkelerimizin büyük bir dayanışma sergilediği ve afetlerle mücadelede çok taraflı sağlam işbirliği ve koordinasyon mekanizmalarının geliştirildiği üst düzey bir platform olmuştur. Türk Dünyası'nın Türkiye'nin zor zamanlarında ortaya koyduğu büyük dayanışmasını onurlandırmak üzere 6 Şubat'ın "Afetzedeleri Anma ve Dayanışma Günü" olarak ilan edilmesi, zorluklar karşısındaki ortak gücümüzün bir sembolü olarak derin bir anlam taşımaktadır. 

Ayrıca Teşkilatımız ve Türk dünyası için çok kıymetli iki dostumuzu da ebediyete uğurlamış bulunuyoruz: Budapeşte Temsilciliğimizin değerli İcra Direktörü János Hóvári ve Aksakallar Konseyimizin değerli Özbek Üyesi Bakhtiyor Sayfullayev’i her zaman minnetle ve rahmetle yad edeceğiz.
Uluslararası işbirliğinin artırılması için yürütülen etkin çalışmalar kapsamında Viyana, Cenevre, Brüksel ve Paris'i ziyaret ederek AB, BM ve ilgili kurumlarının yanı sıra çeşitli uluslararası kuruluşlarla yoğun temaslarda bulundum. BM Habitat, TİKA ve DEİK gibi kuruluşlarla mutabakat zabıtlarının imzalanması da dâhil olmak üzere, 2023 yılında bu alanda kayda değer dönüm noktalarına ulaşılmıştır.

Türk Dünyası içindeki işbirliği de 2023 yılında önemli bir gelişme kaydetmiştir. Koordinasyonumuz altında, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve TCHF gibi kilit Türk İşbirliği kurumlarının faaliyetlerini başarılı bir şekilde uyumlu hale getirdik Astana Zirvesi'nde Türk İşbirliği Teşkilatlarının bayraklarının uyumlu hale getirilmesine yönelik alınan karar, bu kuruluşların Türk dünyası içinde sergilediği bütünleştirici yaklaşımın göstergesidir.

'Kenetlenmiş ve Müreffeh Bir Türk Dünyası İçin Gayret Gösteriyoruz' 

2024 yılına baktığımızda, Türk Devletleri Teşkilatı olarak Kazak Dönem Başkanlığında daha büyük hedeflere odaklandığımızı ve kararlılığımızın sarsılmaz olduğunu belirtmek isterim. Rotamızı 2024'ün ötesine çizerek ve 2040 yılını öngörerek, derinleşmiş bir ekonomik zeminde, kültürel alışverişin geliştiği ve diplomatik anlamda işbirliğinin güçlendiği daha kenetlenmiş ve müreffeh bir Türk Dünyası için gayret gösteriyoruz. 
2024 yılını tüm iyimserliğimizle, kararlılığımızla karşılamakta, zorlukların üstesinden gelmek ve fırsatları kucaklamak için ortak bir irade sergilemekteyiz. Yeni Yıl, Türk Devletleri Teşkilatı'nın her bir Üye Devletine ve Gözlemcisine barış, refah ve başarı getirsin.
Hepinize mutlu bir yıl dilerim!

Yeni İliniz Mübarək!
Жаңа жыл құтты болсын!
Жаңы жылыңар куттуу болсун!
Yeni Yılınız Kutlu Olsun!
Yangi Yilingiz muborak bo’lsin!
Boldog új évet!
Täze ýylyňyz gutly bolsun!

Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri''

Türk devletleri teşkilatı tdt genel sekreter yeni yıl mesajı