TEAM Anketine Göre AKP'nin Oyu Yüzde 4,3 Arttı

TAKİP ET

TEAM araştırmasına göre AKP'nin oyu Kasım ayına göre yüzde 4,3 arttı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre AKP'nin oyları yüzde 4,3 artış göstererek yüzde 32,1 seviyesine yükseldi.

12 büyükşehirde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını paylaşan TEAM, 1594 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada 20 Aralık'ta yapılan döviz operasyonunun Cumhur İttifakı seçmenleri üzerinde etkili olduğu belirlendi.

Cumhur İttifakı'nın oylarında yüzde 1,9 oranında bir artış olacağı belirtilen TEAM açıklamasında "Alınan önlemler enflasyonu düşürmezse bugün kaydedilen artış geçici olabilir" denildi.

Araştırma sonuçlarına göre kararsızların dağıtılması durumunda AKP yüzde 38,2, CHP yüzde 26,4, İYİ Parti yüzde 12, HDP yüzde 11,8 ve MHP yüzde 7,6 oy oranına ulaşıyor.

Bu durumda Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 45,8 seviyesinde. AKP'deki 4,3'lük oy artışının 1 puanının MHP'den geldiği, geri kalan kısmının ise kararsızlardan geldiği belirtildi.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan TEAM Araştırma Direktörü Ulaş Tol, "Bu pazar seçim olsa başa baş değil, muhalefet daha iyi durumda gözüküyor. Tabi bu oranlar tatmin etmediği için muhalif kamuoyu (araştırma sonuçlarına) tepki verdi ama muhalefet bir birlik yaratabilir ve tek bir kuvvet olarak bir ortak programda durabilirse toplamı iktidardan daha fazla şu anda. Ama biz şunu biliyoruz bu kampanyadan önceki dönem. Geçmiş dönemlerde de iktidar geride başlayıp oylarını artırabilmişti. Bizim için deney oldu, bazı hamlelerle bu kararsız seçmen geri getirilebilir durumda. Böyle olunca seçim muhalefet için garanti görüntüsü vermiyor. Ama psikolojik üstünlük muhalefette" dedi.

Araştırmada Erdoğan'a oy vereceğini söyleyen seçmen yüzde 37,9 oranında olurken vatandaşların yüzde 45,2'si rakibine oy vereceğini söyledi. Muhalefetin muhtemel adayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulaş Tol, "Bu adaysız sorduğumuz bir soru. Adaylara göre Erdoğan lehine de aleyhine göre de değişebilir. Adayı sevmezse Erdoğan'a vermeyeceğim diyen bir seçmen grubu vermeye karar verebilir. Aday kim olursa olsun sorusu değil bu" şeklinde konuştu.

recep tayyip erdoğan seçim akp oy oranı arttı team araştırma