Tebriz Merkezli Protestolarda 40'dan Fazla Güney Azerbaycan Türkü Faşist Molla Rejimi Tarafından Tutuklandı

TAKİP ET

Tebriz merkezli olarak 24 Temmuz günü gerçekleştirilen protestolarda 6 kentte en az 41 Türk aktivist faşist molla rejiminin polisleri tarafından tutuklandı.

Güney Azerbaycan milli herakatı çağrılarının yayımlanmasının ardından, 27 Temmuz 2021'de Güney Azerbaycanın Tebriz şehri, Ahvaz (Khuzistan) Arab halkını desteklemek için sokak protestolarına sahne oldu.

Gösteriler sırasında ve sonrasında Tebriz, Erdebil, Urmiye, Nasimşahr, Bostanabad ve Spiran kentlerinde 41'den fazla Güney Azerbaycanlı Türk milli aktivist tutuklandı.

Rejim güçleri ayrıca 24 Temmuz 2021'de Pazar günü "Reza Şehrivar" ve "Mohammad Kazemi"nin evlerine baskın düzenledi ve Tebriz'in Spiran semtinde yaşayan bu milli aktivistleri tutukladı.

Erdebil'de "Parviz Siabi", Doğu Azerbaycan Eyaleti Bostanabad'da "Moctaba Abdoli", Urmiye'de "Aşkan Saadatmehr", "Reza Cafarlu" ve "Akbar Golizade", "Zahra Khadem", "Ulduz Gasemi", "Amir Mohammad Khalilzadeh" , "Yaşar Khalilzadeh", " Puya Khodai", " Ebrahim Fattahi", " Samad Ladondi", " Davud Rahimi" ve Tebriz'de "Mokhtar Molai" (60), "Masume Şahed" (50), soyadı "Golzar" olan yaklaşık 40 yaşında bir kadın, soyadı "Mahdipour" olan iki erkek, "Karim İsmailzadeh", "Vahid Abhari", "Amin Sattari Raouf", "Şahin Barzegar", "Rahim Sasaniyan", "Yaşar Piri", "Sadollah Sasaniyan", "Mohsen Abbaspour", "Mohammad Purali", "Şahruz Barzegar", "Mohammad Mahmudi", "Nadir Sadegiyan", "Mohammad Mardi", "Yousef Salhşur", "Siyamak Kouşi", "Hadi Mohammadi", "Vahid Mohammadi" Hossein Qaracedaği" ve "Cavad Dehgan" daha tutuklandı.

Protestolarda yapılan tutuklamalar sonrasındaki günlerde bazı tutuklular serbest bırakılsa da İran rejiminin insan haklarını ihlal eden tutumu nedeniyle gözaltına alınan vatandaşların tam sayısı ve bazılarının akıbeti bilinmiyor.

Son günlerde Ahraz İnsan Hakları Örgütü, Ark İnsan Hakları Derneği ve İran'daki bazı Güney Azerbaycanlı muhalefet partileri ayrı ayrı olarak tutukluların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan açıklamalar yayımladılar.

Güney Azerbaycan'dan ve Ahvaz'dan sosyal medya kullanıcıları "#IranFreeTurkCivilianActivists" etiketiyle yaptıkları paylaşımlarla güvenlik güçlerinin Tebriz'deki  protestoculara yönelik orantısız şiddet içeren muamelesini eleştirerek Türk milli aktivistlerin gözaltına alınmasını protesto etti.

29 Temmuz gecesi Tebrizli Türk aktivistler, gözaltına alınan Türklerin serbest bırakılması için şehir genelinde broşürler dağıttı.

Tebriz Merkezli Protestolarda 40'dan Fazla Güney Azerbaycan Türkü Faşist Molla Rejimi Tarafından Tutuklandı