Tecavüz Davasında 22 Yıl Sonra Gelen 'Yanlışlık' Kararı: 5.5 Milyon Dolar Tazminat

TAKİP ET

1999 yılında hapse giren Anthony Broadwater yaklaşık 22 yılını hapiste geçirdi.

Ödüllü roman yazarı Alice Sebold’un 1981 yılında Syracuse Ünivresitesi’nde öğrenciyken uğradığı tecavüzün sorumlusu olarak tutuklanan Anthony Broadwater’ın tutuklaması yargıcın 2021 Kasım ayında aldığı karar sonrası düştü. 1999 yılında hapse giren Anthony Broadwater yaklaşık 22 yılını hapiste geçirdi.

1981 yılında New York’taki Syracuse Üniversitesi öğrencisi Alice Sebold’un uğradığı tecavüzle gündem sarsıldı. Olay yeri araştırmalarından sonra tutuklanan Anthony Broadwater’ın 22 yıllık tutukluluğundan sonra suçsuzluğu anlaşıldı. Broadwater'ın tutuklanmasına yol açan davanın gözden geçirilmesiyle polislerin olay anında bölgeyi taradıktan sonra bir şüpheli bulamadığı ortaya çıktı. Bir memur Broawater’ın olay yerinde olduğunu savunsa da Sebold, Broadwater’ı saldırgan olarak tanımlayamadı. Broadwater'ın davasında DNA’sının olay yerindeki bir saç teliyle uyuşması onu suçlu durumuna düşürmüştü. Ancak saç analizi artık ABD Adalet Bakanlığı tarafından yeterli kanıt olarak kabul edilmiyor. Yargıç, savcılık davasındaki kusurlar nedeniyle Broadwater!ın tutukluğunu bozdu. Onondaga İlçe Bölge Savcısı William Fitzpatrick temize çıkarılan Broadwater’dan özür diledi. 

Savcı William: Bu Hiç Yaşanmamalıydı

Anthony Broadwater’ın suçsuzluğu anlaşıldıktan sonra Syracuse mahkemesi yargıcı Ramon Rivera’ya avukatları ve New York Başsavcılığı tarafından imzalanan 5.5 milyon dolarlık uzlaşma sözleşmesi sunuldu. Yargıç uzlaşmaya herhangi bir itirazda bulunmadı. Anthony'nin avukatı Melissa Swartz yargıcın bu uzlaşmayı imzalayacağını umuyor. Swartz bunu, müvekkilinin aklanmasındaki ilk adım olarak gördüğünü açıkladı.

Swartz: Davanın Sonucunda Anthony Hak Ettiği Aklanmayı Alacak

Broadwater, suçsuzluğu kanıtlandıktan sonra “Başsavcı James’in kararını takdir ediyor, benimle aynı durumda olan diğer tutukluların da adaletten payını almasını ümit ediyorum.” sözleriyle duygularını dile getirdi.

“Yıkılmış Hayatlarda Hepimiz Acı Çektik” 

Sebold’un olay anıyla ilgili deneyimlerini anlattığı “Lucky” adlı, Netflix tarafından filme dönüştürülecek olan proje Broadwater’ın mahkumiyetinin düşmesiyle iptal edildi. Filmin yapımcılarından olan Tim Mucciante ise projeden çekildikten sonra davanın tutarsızlıkları nedeniyle, davayı araştırması için özel bir dedektif tuttu.
 

anthony broadwater alice sebold tecavüz davası syracuse üniversitesi new york yanlışlık kararı fazladan hapiste kalma lucky netflix lucky kitap