Tekirdağ'daki Milli Arıcılık Projesine Sabotajı Çin mi Yaptı?

TAKİP ET

Tekirdağ'da yürütülen milli arıcılık projesine saldırıyı Çin'in yaptığı iddia edildi.

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere ilçesinde milli arıcılık projeleri Türk Arı Gen Çalışmalarının yürütüldüğü alanda 200 arı kovanı bulunuyordu.

Kısa süre önce yapılan saldırıda 4 milyon arı öldürüldü, kraliçe arılar çalındı.

Milli arıcılık projesine yapılan saldırının alelade bir hırsızlık olmadığı ve Çin tarafından gerçekleştirilen bir sabotaj olduğu iddia ediliyor.

En Büyük Rakip Çin

Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Arıcılık Ürün Raporu'nda yer alan verilere göre dğnya en çok bal üretimi yapan ülke 2019 yılında 444 bin 100 ton üretimle Çin oldu.

İkinci sırada ise 114 bin 67 to bal üretimi ile Türkiye geliyor. Söz konusu milli arıcılık projesi ile üretilmesi planlanan üstün ırk arılarla üretimin katlanabileceği, buna engel olmak isteyen Çin devletinin projeyi sabote ettiği iddia ediliyor.

"Tamamen Proje Hırsızlığıdır"

Saldırıyı duyuran Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Doç. Dr. Mustafa Necati Muz "Bu olay tamamen proje hırsızlığıdır. Çok sayıda kentten getirilen en üstün ırk arılar katledildi. Saldırıda ana arılar da çalındı" demişti.

"Engel Olunmak İstenen Şey Budur"

Doç. Dr. Necati Muz yaptığı açıklamada "Kaybımız şundan dolayı çok önemli; Biz yerli üretilebilecek, stratejik öneme sahip bir şeyler geliştirmeyi planladık. Bununla ilgili de yüzde 84.5 etkinlik oranına kadar geldik. Sadece 1 yıl daha bu düzen devam etseydi hem yurt dışından gelen ilaca muadil yerli organik bir ürünümüz olacaktı hem de yüksek bal verimine sahip hastalıklara daha dayanıklı ana arılarımız olacaktı. İşte bu noktada hem ana arı üretimi yapacak olmamız hem de yerli bir alternatif ilaç üretimi yapacak olmamız birilerinin gözüne battı. Engel olunmak istenen şey budur" ifadelerini kullanmıştı. 

Tekirdağ'da Arı Katliamı: Kovanları Kırıp 4 Milyon Arıyı Öldürdüler

tekirdağ şarköy milli arıcılık projesine sabıotajı sabotajı çin mi yaptı sabotaj