Tekrar Oylatılan 'Güvenlik Soruşturması' Teklifi AYM'ye Götürülecek

TAKİP ET

Reddedilmesine rağmen mecliste usule aykırı olarak yeniden oylatılan "güvenlik soruşturması" yasası Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak.

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından Kanun Hükmünde Kararname ilse uygulamaya konan ancak OHAL'in bitimiyle AYM tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması uygulamasının yeniden yasalaşmasını öngören tasarı, mecliste muhalefetin çoğunluğu sağlamasıyla reddedilmiş ancak usule aykırı olarak yeniden oylatılarak yasalaşmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı aldı.

Yasayla birlikte istihbarat personelleri, öğretmenler, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personelleri, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personeller, üst kademe kamu yöneticileri ile milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje ve tesislerde çalışmak isteyenler adaylar da Milli İstihbarat Teşkilatı, valilikler ve emniyet tarafından soruşturmadan geçirilecek.

Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi “soruşturmanın kapsamı ve bu soruşturmayı yapacak komisyonun bilgileri ne şekilde kullanacağının net olmaması” nedeniyle anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. CHP'nin iptali istemiyle AYM'ye taşıdığı düzenlemeye itiraz, 2 ayaklı olarak yapılacak. İlk olarak düzenlemenin TBMM'de yapılan oylamada reddedilmiş olmasına rağmen bir yıl beklenmeyip bir gün sonra yeniden gündeme getirilmesinin Anayasa'yı ihlal niteliği taşıdığı gerekçesiyle itiraz edilirken, itirazın ikinci kısmını mezkur uygulamanın milli güvenlik kuruluşları dışında uygulanmaması gerekliliği ve soruşturmayı yapacak olan kuruluşların toplayacağı bilgileri ne şekilde kullanacağının belirsiz olması oluşturacak.

Tekrar Oylatılan 'Güvenlik Soruşturması Teklifi AYM'ye Götürülecek