TEMA'dan İBB'nin Kestiği Çınarlara İlişkin Açıklama Geldi

TAKİP ET

TEMA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Beşiktaş'ta kesilen çınar ağaçlarına ilişkin açıklama yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKP'li milletvekilleriyle yaptığı toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kestiği çınar ağaçlarının gündemde tutulması talimatını vermişti. 

Erdoğan: Ankara ve İstanbul'u Kaybetmedik


TEMA Vakfı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada 112 çınar ağacının "ceratocystis platani" mantarı nedeniyle oluşan kanser nedeniyle kesildiği, bu mantarın neden olduğu çınar kanseri hastalığının risk grubunun çok yüksek ve karantina tedbirlerinin mutlaka alınması gereken bir hastalık olduğu belitildi.

Hastalığın çok kolay yollarla bulaşabildiği belirtilen açıklamada "Bulaştıktan sonra hızla çoğalıp ve kısa sürede ağacın iletim dokularını tıkayarak ölümüne neden olmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Hastalığın Tedavisi Var mı?

Hastalığın bir tedavisinin bulunmadığı belirtilen açıklamada "Mantarın ağacın iletim demetlerini tıkaması ve topraktan alınan suyun iletimi kesmesi, yerleştiği iletim demetlerinin kök, gövde ve sürgünlerde olması sebebiyle hastalıklı ağaçların bakım çalışmaları ile kurtarılması da mümkün değildir. Karantina tedbirleri alınarak ağacın kesilmesi ve imha edilmesinden başka önerilen bir çare bulunmamaktadır. Konunun uzmanı bilim insanlarının hazırladığı rapor dikkate alınarak hastalıklı ağaçların kesilmesinin, hastalıkla mücadele ve daha fazla ağaca sirayet etmemesi için gerekli bir işlem olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu çınar kanserinin ülkede ilk kez 2010 yılında teşhis edildiği ve İstanbul'un Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde 400 çınar ağacının kuruduğu ve kesildiği belirtilen açıklamada, ağaçların kesimi için İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurulduğu ve gerekli iznin alındığı belirtildi. 

Orman İdaresi İzni

"Bununla beraber 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 15. Maddesine göre Orman İdaresi'nden ağaçların kesimi için de izin alınması gereklidir. Kamuoyuna yansıyan haberlerde Orman İdaresi'nden izin alınmadığı için ceza kesildiği bilgisi yer almaktadır" denilen açıklamada "Burada şunu ifade etmek gerekir ki; Orman İdaresi'nce orman sınırları dışında ağaç kesimleri için verilen yasa gereği alınan bu izin ağaçların kesilip kesilmemesi gerektiğine ilişkin bir değerlendirmeye dayalı bir izin değildir. Bu izin alımının temel gerekçesi; ağaç kesimi sonrasında elde edilen odunun ormandan kaçak olarak kesilmediğinin kanıtını oluşturmak, odunun kaçak olarak nakledilmediğini gösteren nakliye teskeresinin düzenlenmesine müstenit olacak altlığı sağlamaktır" ifadelerine yer verildi.

tema vakfı ibb istanbul büyükşehir belediyesi kestiği çınar ağaçları açıklama orman idaresi ceza çınar kanseri tedavisi yok