Temmuz 2023 'En Sıcak Ay' Olarak Tarihe Geçti

TAKİP ET

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda "en sıcak ay" olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin son aylık raporuna göre, Temmuz 2023, dünya genelinde kaydedilen en yüksek sıcaklık değerleriyle tarihe geçti.

Geçtiğimiz ayın sıcaklık ortalaması, Temmuz 2019'da belirlenen "en sıcak ay" rekorunu tam 1,5 santigrat derece aştı.

Kuzey yarımküre genelinde birçok bölge sıcak hava dalgalarıyla mücadele etmek zorunda kalırken, Antarktika'nın büyük bölgelerinde ise normallerin önemli ölçüde üzerinde sıcaklıklar ölçüldü.

Küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları da artış eğilimini sürdürerek yeni rekor seviyelere tırmandı.

Kuzey Denizi'nde ortalama sıcaklık, normallerin 1,05 santigrat derece üzerine çıkarken, Grönland'ın güneyinden Labrador Denizi'ne, Karayip havzasından Akdeniz kıyılarına kadar denizlerde ısı dalgaları yaşandı.

Ayrıca, Antarktika'daki deniz buzulları Temmuz ayında daha önce hiç ölçülmemiş düşük seviyelere gerileyerek ortalamanın yüzde 15 altına indi ve aylık bazda rekor kırdı.

Haziran 2023'te olduğu gibi, günlük Antarktika deniz buzulları miktarı, ay boyunca belirli dönemlerde tespit edilen değerlerin önemli ölçüde altında kaldı.

Acilen Azaltılmalı

Raporda değerlendirmesine yer verilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, şunları kaydetti:

"Küresel hava ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarının, temmuz ayında tüm zamanların rekorlarını kırdığına tanık olduk. Bu kayıtların hem insanlar hem de her zamankinden daha sık ve yoğun biçimde aşırı olaylara maruz kalan gezegen için korkunç sonuçları var. 2023, şu anda son yılların ortalamasının 0,43 santigrat derece üzerinde. Bugüne kadarki en sıcak üçüncü yıl. Temmuz ayındaki ortalama küresel sıcaklık, sanayileşme öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde."

aşırı sıcaklar