Temsilciler Meclisi Trump'ın Görevden Alınması İçin İlk Adımı Attı

TAKİP ET

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, "Anayasanın 25. ek maddesini" kullanarak Başkan Donald Trump'ı görevden alma çağrısı yapan tasarıyı kabul etti.

Tasarıya 223 evet, 205 de hayır oyu verildi. Söz konusu tasarı, Pence'e, Trump'ın görevden alınması konusundaki kararını Kongreye iletmesi için 24 saat süre tanıyor.

Ancak oylama yapılmadan önce Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup göndererek, "anayasanın 25. ek maddesini devreye sokmayacağını" zaten bildirdiği için Meclisteki oylama sembolik olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor.

Trump da, dün yaptığı açıklamada, "anayasanın 25. ek maddesinin kendisi için risk teşkil etmediğini" dile getirmişti.

Cumhuriyetçi Parti’den üç isim ise destekçilerinin Kongre’ye saldırmasının ardından Trump’ın azledilmesine onay verebileceklerini açıklamıştı. Temsilciler Meclisi’ndeki üç numaralı Cumhuriyetçi Liz Chaney, yaptığı açıklamada “Bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanı makamına ve Anayasa’ya olan yeminine daha büyük ihanet etmemiştir” dedi. Diğer iki Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi John Katko ve Adam Kinzinger da Trump’ın azledilmesi için oy kullanabileceklerini belirtmişti.

ABD Anayasası'nın 25. ek maddesi, bir ABD başkanının görevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın görevden alınarak yerine başkan yardımcısının geçici olarak görevi devralması sürecini düzenliyor.

kongre binası kongre binası baskını capitol capitol baskını trump yanlıları konfederasyoncular trump taraftarları cumhuriyetçiler demokratlar cumhuriyetçi parti demokrat parti biden joe biden trump donald trump