TESK Başkanı Palandöken'den Alkol Yasağına İlişkin: Genelgede Öyle Bir Şey Yok, O Sektörler Bana Bağlı

TAKİP ET

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın talepleri için AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlarla görüştü. Tam kapanma döneminde esnafın 12 maddeden ibaret taleplerini sıralayan Palandöken, esnafa desteğin yeterli olmadığını itiraf etmesine rağmen "Ama en azından devletin yanımızda olduğunun işareti" dedi.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kabine toplantısının ardından "Tam kapanma" kararını duyuran AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iftar yemeğinde bir araya geldi.

Çin virüsü salgınında, esnafa yönelik atılması gereken adımlara ilişkin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmeler yaptığını belirten Palandöken, perakende zincir marketlerin tam kapanma boyunca yalnızca pazar günleri kapalı olması kararını olumlu olarak nitelendirdi.

Vergilerden Muaf Tutulsun, Enerji Masrafını Geçici Olarak Devlet Karşılasın

Esnaf ve sanatkârların tam kapanma döneminde gelir vergisi, stopaj ve benzeri bütün vergilerden muaf olması, elektrik, su, doğalgaz gibi enerji masrafının geçici olarak devlet tarafından finanse edilmesi gibi 12 maddeden oluşan taleplerini AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiklerini belirten Palandöken, "Bugün de Ticaret Bakanı’yla görüştüm. Dün akşam da İçişleri Bakanı’yla görüştüm genelgeyle ilgili, esnafın talepleriyle ilgili. Dolayısıyla bunları da kendilerine aktardık. Bir çalışma yapılıyor. Sanıyorum ki önümüzdeki hafta Ticaret Bakanı perakende yasasıyla ilgili sizlere de bilgi verecek" dedi.

TESK olarak taleplerinin kurallara uyulması ve esnafın korunması olduğunu belirten Palandöken, "Ticaretin idamesinde esnafın korunması ve rekabet unsurunun oluşmasını talep ediyoruz. Yoksa tekelci bir zihniyete gidiyor. On binlerce dükkan bir insanın olursa fiyat politikaları da ona göre olacak. Küçük kalmadığı, rekabet kalmadığı zaman olmaz. Perakende ticaretin düzenlenmesinin şart olduğunu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Esnafın Temel Talepleri 12 Maddeden İbaret

Palandöken, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve görüştüğü bakanlara sunduğu 12 maddenin, "Şahsım hükûmeti"nin açıkladığı tam kapanma sürecinde esnafın temel talepleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"12 maddeyi esnaf bekliyor. Bunlara yönelik de adımlar şu an hemen atılıyor. Bir kısmı da zaten devam ediyor. Doğrudan kira desteği, kısa çalışma ödeneği, hibe verilen bin 500 lira devam ediyor. Destek yeterli mi? Değil. Ama en azından devletin yanımızda olduğunun işareti."

Alkol Yasağı: Genelgede Öyle Bir Şey Yok

Tam kapanma boyunca alkol satışı yapan iş yerlerinin açık olup olmayacağı da tartışma konusu oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada alkol satışı yapan yerlerin kapalı olacağını ifade ederek "İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" dedi.

Hükûmet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde, alkol satışının yasak olacağına ilişkin herhangi bir bilginin kendilerine verilmediğini belirten Palandöken, Soylu’nun açıklamalarının ardından şöyle konuştu:

"Genelgede öyle bir şey yok. Olsa genelgede olur, bize bildirirler. O sektörler bana bağlı. Öyle bir şey yok. Bilmiyorum. Bize genelge gelmeden bir şey söylemem olmaz. Genelge gelecek."

TESK’İN 12 MADDELİK TALEPLERİ

Esnaf ve sanatkârlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması,

Elektrik, su, doğalgaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi,

Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi,

Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması,

Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi,

Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi,

Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması,

Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanması,

Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi,

Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara Covid- 19 aşısında öncelik tanınması,

Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınması,

Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlarımıza nakdi destek sağlanması.

TESK Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Bendevi Palandöken Esnaf tam kapanma salgın pandemi çin virüsü covid-19 koronavirüs alkol yasağı Cumhurbaşkanı Erdoğan