'The Day Before' Faciası Üzerinden Fntastic'e 'Dolandırıcı' Nitelendirmesi

TAKİP ET

İlk duyurusunun ardından düzenli olarak çıkış tarihi ertelenen 'The Day Before' isimli oyun çıktıktan 4 gün sonra kapatıldı. Yaşananlar sonucu ise Fntastic, 'dolandırıcı' olarak nitelendirildi.

Çıkacağı tarih defalarca ertelendikten sonra 7 Aralık'ta Fntastic tarafından piyasaya sürülen zombi temalı post apokaliptik açık dünya oyun The Day Before, çıktıktan kısa bir süre sonra kapatıldı. 'Finansal başarısızlık' sebebi ile şirketin iflas ettiğini açıklayan oyunun geliştiricisi olan Fntastic isimli şirket ise 'dolandırıcılık' suçlamaları ile hedef haline geldi.

Forbes'te yer alan habere göre Steam üzerinden 40 dolara piyasaya sürülen ve hızlı satıştan milyonlar kazandıran oyun aynı zamanda gelmiş geçmiş en düşük puanlı oyunlar arasında da yer aldı. Oyun piyasaya çıktıktan bir süre sonra ise;

-Fntastic'in web sitesinin tamamı silindi.

-The Day Before'un YouTube kanalı, yıllardır yayınladığı yanıltıcı fragmanlar da dahil olmak üzere tüm videolardan tamamen temizlendi.

-The Day Before Discord ise birkaç kanal kalması suretiyle genel anlamda kapatıldı.

-Fntastic CEO'suna ait olduğu iddia edilen X (Twitter) hesabı silindi.

'İsteyen Bütün Oyunculara Para İadesi Yapılmasına İzin Veriyoruz'

Yaşanan gelişmeler ve dolandırıcılık iddiaları sonrasında ise Fntastic'in sosyal medya hesabından, oyundan para kazanmadıklarını ve isteyen oyunculara para iadesi yapılmasına izin vereceklerini söyledikleri bir paylaşım geldi.

''Para iadesi isteyenlere cevap. Mytona ve biz şu anda Steam ile birlikte çalışarak oyun süresine bakılmaksızın isteyen tüm oyunculara para iadesi yapılmasına izin veriyoruz. Fntastic 0$ almıştır ve The Day Before satışlarından hiçbir şey almayacaktır.''

 

'Bugün Fntastic Stüdyonun Kapanışını Duyuruyoruz'

Fntastic, şirketin kapandığını paylaştığı şu yazı ile duyurdu:

“Bugün Fntastic stüdyonun kapanışını duyuruyoruz. The Day Before finansal açıdan başarısız oldu ve biz de devam etmek için gerekli kaynaklara sahip değiliz. Tüm gelirimiz, ortaklarımıza olan borçlarımızı ödemek için kullanılıyor.

Tüm çabamızı, kaynaklarımızı ve çalışma saatlerimizi ilk büyük oyunumuz olan The Day Before’un geliştirilmesine yatırdık. Oyunun tam potansiyelini göstermek için yeni güncellemeler yayımlamayı çok istedik ancak maalesef çalışmaya devam edecek yeterli finansmanımız yok.

The Day Before’un geliştirilme sürecinde halktan hiç para almadığımızın altını çizmek istiyoruz. Ön sipariş veya kitle fonlaması kampanyası yapmadık. Beş yıl boyunca kanımızı, terimizi ve göz yaşlarımızı oyun için dökerek yorulmadan çalıştık.

Şu anda The Day Before ve Propnight’ın geleceği belirsiz ancak sunucular çalışır durumda kalacak.

Beklentilerinizi karşılayamadıysak özür dileriz. Gücümüzün yettiği her şeyi yaptık ancak kabiliyetlerimizi yanlış hesapladık. Oyun geliştirmek çok zorlu bir çaba.

Bu zor yıllarda bizi destekleyen herkese minnettarız. Son sekiz yıl şahane bir yolculuktu:

2015: Stüdyonun açılışı
2016: The Wild Eight’in çıkışı
2017: Dead Dozen’ın çıkışı
2018: Radiant One’ın çıkışı
2021: Propnight’ın çıkışı
2023: The Day Before’un çıkışı"

Türkiye'de 18.99 Dolara Satıldı

Dört günde oynayan kişi sayısının yüzde 90 azaldığı, Steam'de inceleyen 18.841 kişinin %80'inden fazlasından olumsuz yorum alan The Day Before, Türkiye'de 18,99 dolara (550,83 TL) satıldı.

fntastic steam the day before dolandırıcı