The Economist Dergisi: TL'yi Desteklemek Adına 128 Milyar Dolar Çarçur Edildi

TAKİP ET

The Economist dergisi, Türkiye'deki 128 milyar dolarlık rezerv kaybını bir analiz yazısına taşıdı.

Türkiye'de büyük yankı uyandıran 128 milyar dolarlık rezervin kaybolması meselesi, dünyada da dikkat çekmeye devam ediyor. Ünlü İngiliz ekonomi dergisi The Economist, yayımladığı son sayısında "TL'nin Başarısız Savunmasının Maliyetini Hesaplamak" adlı bir analize yer verdi.

Türk Vatandaşı Tasarruflarını Dolar Olarak Değerlendiriyor

Yazıda, rezervlerin tükendiğine ve pek çok Türk vatandaşının tasarruflarını dolar olarak değerlendirdiğine dikkat çekilirken, ana muhalefet partisi CHP'nin parti binalarına astığı "128 milyar dolar nerede" pankartlarının polisler tarafından indirilmesi de yer aldı.

Analistlerin hesaplamalarına göre, geçtiğimiz iki yılda Türk Lirası'nı desteklemek adına TCMB tarafından 128 milyar dolarlık döviz rezervinin çarçur edildiği aktarıldı. Dergi, söz konusu politikaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve damadı olan eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın öncülük ettiğinin düşünüldüğünü de dile getirdi.

TL'nin Erimesi Durdurulamadı

Harcanan bunca rezerve rağmen TL'nin değer kaybının yüzde 35'in üzerinde gerçekleştiğini belirten dergi, enflasyondaki artış, düşük reel faiz ve siyasi krizlere de dikkat çekti.

Konuyla ilgili asılan afiş ve pankartların savcılık talimatlarıyla 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlaması üzerinden toplatıldığını ve bunun Çin virüsü kısıtlamalarının ihlal edildiği gerekçesi kullanılarak yapıldığını aktaran dergi, söz konusu hakaret suçunun dört yıla kadar hapis cezası olduğunu da ekledi.

Merkez Bankası TL'yi Uzun Süre Savunamayabilir

Erdoğan'ın, harcanan döviz rezervinin 128 milyar değil 165 milyar dolar olduğunu ve gerekirse rezervlerin yeniden kullanılabileceğini söylemesinin piyasayı endişelendirdiğini dile getiren The Economist, rezervlerin tüketilmesinin derin sonuçları olacağını belirtti.

Türk Lirası'nın tekrar baskı altında olduğunu fakat rezervler eridiğinden dolayı Merkez Bankası'nın TL'yi uzun süre savunamayabileceğini ifade eden dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Naci Ağbal'ı kovarak TCMB Başkanlığı'na kendisi gibi yüksek faizleri eleştiren Şahap Kavcıoğlu'nu getirmesinin TL'de değer kaybına neden olduğunu vurguladı.

Faiz İndirilebilir

Yeni başkan Kavcıoğlu'nun rezerv satışı konusunu savunduğunu ve "aksi halde TL'de daha fazla değer kaybı olurdu" dediğini belirten dergi, yeni başkanın yılın ikinci yarısında faiz indirimine gitmesinin beklendiğini ifade etti. Ayrıca, pandeminin ekonomi üzerinde yarattığı hasarı telafi etmek için Erdoğan'ın da bu yönde baskı yapabileceği söylendi.

Türk Lirası'ndaki değer kaybının Türklerin satın alma gücünü yavaş yavaş tükettiğini, söyleyen dergi, yabancı para mevduatının toplam mevduatın yarısından fazlasını oluşturduğunu da ayrıca vurguladı.

Türklerin ülke ekonomisine duyduğu güvensizliğin bir diğer sonucunun kripto para işlemlerdeki patlama olduğunu belirten The Economist, Thodex başta olmak üzere bazı kripto para borsalarında işlemlerin durması ve Thodex'in kurucusunun yurt dışına kaçışını da okurlarılya paylaştı.

128 milyar dolar nerede 128 milyar dolar the economist ekonomi dergisi sayı analiz yazısı taşıdı yer verd tl'yi desteklemek adına çarçur edildi rezervler merkez bankası tcmb döviz rezervleri eridi tükendi erdoğ