The New York Times: Demokratlar Arasında "Filistin Çatlağı" Derinleşiyor

TAKİP ET

The New York Times gazetesi, son günlerde İsrail-Filistin çatışmalarının artmasının ardından Demokrat Joe Biden yönetimi ile Kongredeki Demokratlar arasındaki "Filistin çatlağı"nın ciddi ciddi derinleştiğini işaret etti.

The New York Times'da (NYT) "Sol kesim, Filistinlileri savunurken Demokratlar arasındaki İsrail gerilimi büyüyor" başlıklı bir haber yayımlandı.

Haberde, Demokrat Parti içindeki aktivistlerin İsrail-Filistin çatışmalarında Filistin'in haklarını savunduklar; buna karşılık Biden yönetiminin ise gelenekselci bir tavırla İsrail'e koşulsuz desteğini sürdürdüğü belirtildi.

Biden'ın yaklaşık 50 yıllık siyasî hayatında daima İsrail'e destek verdiğinin ifade edildiği haberde, Demokrat çevredeki tutumun ise giderek değiştiği vurgulandı.

"Parti tabanı çok farklı bir yere kayıyor"

Kongredeki Demokratlardan bir grubun 13 Mayıs Perşembe günü düzenledikleri Temsilciler Meclisi oturumunda Filistin konusundaki keskin görüş ayrılıklarını ortaya koyduğu aktarılırken New York Vekili Alexandria Ocasio-Cortez'in ise doğrudan Biden'ı eleştirdiği anımsatıldı.

Biden'ın, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını "meşru müdafaa hakkı" olarak nitelendirmesini eleştiren Ocasio-Cortez'in, "Filistinlilerin yaşamaya hakkı yok mu? Buna inanıyor muyuz? İnanıyorsak bunun için de bir sorumluluğumuz var" diye konuştuğu hatırlatıldı.

Arap-Amerikan Enstitüsü Kurucusu James Zogby de NYT'ye yaptığı açıklamada, "Parti tabanı, parti kurulduğu zamanki konumundan çok farklı bir yere kayıyor. 'Siyahîlerin hayatı önemli' diyorsak, 'Filistinlilerin hayatı önemlidir' demek de zor olmasa gerek" şeklinde bir  yorum yaptı.

DEMOKRAT KANATTA DİL DEĞİŞİMİ

Söz konusu haberde ayrıca, ABD'de gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat yönetimlerin yıllar boyunca "işgal" ve "Filistin" gibi ifadeleri kullanmaktan kaçındığı belirtilirken hâlihazırda sol kanat Demokratların bu ifadeleri kullanmaktan çekinmediği kaydedildi.

Ayrıca söz konusu oturumdan bir gün sonra 150 etkili insan hakları savunucusu liberal grubun da yaptıkları ortak açıklamada, Filistinlilerle dayanışma mesajı verdiği; İsrail'in Kudüs'teki eylemlerini eleştirdiği ifade edildi.

Pew Araştırma Merkezinin geçen hafta yayımladığı bir anketin sonuçlarına da yer verilen haberde, ankete katılan ABD'deki 65 yaş üstü Yahudilerin 3'te 2'si kendilerini İsrail ile bağlantılı hissettiklerini bildirirken, 30 yaş altı Amerikan Yahudilerinin ise sadece yüzde 48'inin bu yönde görüş bildirdikleri işaret edildi.

ABD Joe Biden Demokratlar Kongre Temsilciler Meclisi The New York Times Filistin çatlağı İsrail-Filistin çatışmaları İsrail Filistin Yahudiler Amerikalı Yahudiler Filistinliler Araplar Black Lives Matter Arap-A