TİDER Başkanı: Her 10 Evden İkisinde Aileler Yoksulluk Sınırı Altında Yaşıyor

TAKİP ET

TİDER Başkanı Tibuk, pandemi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının arttığını vurguladı.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk, dernek olarak gıda bankaları vasıtasıyla 700 bin, Destek Market ile de 11 bin civarında kişinin temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.

Tibuk, bu dönemde, çocuk mamasından, çocuk bezine, gıdadan, temizlik ürünlerine, giyime kadar temel ihtiyaç ürünlerinin hepsine talep olduğunu, ihtiyaç sahibi kişi sayısında yaklaşık yüzde 35-40 artış yaşandığını belirtti.

Tibuk, “Pandemi süreci tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtiyaç sahibi sayısında artışa neden oldu. Bu anlamda yüzde 35-40 civarında artış olduğunu görüyoruz. Ama ne kadar fakirleştik bunu biz tespit edemeyiz. Bu dönemde birçok sektör ciddi yara aldı, işsizlik yükseldi ihtiyaç sahibi aile sayısı arttı. Ama bu dönemde destek verenlerde de ciddi artış oldu. Uluslararası şirketlerin çok ciddi kampanyalar aracılığıyla destekleri oldu. Biz de normalden daha fazla yardımda bulunduk. Türkiye’de Gıda Bankacılığı Ağı oluşturduk, açlığın ve israfın olmadığı bir gelecek için çalışan The Global Foodbanking Network’ün (GFN) üyesiyiz. Onlar üzerinden birçok global şirket bize bağış yaptı” dedi.

TİDER olarak şu ana kadar 700 bin kişiye ulaştıklarını, ihtiyaç sahiplerinden 109 kişinin iş bulmasına aracılık yaptıklarını söyleyen TİDER Başkanı Tibuk, “Ülkemizdeki hane halklarının yüzde 22’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Her 10 evden 2’sinde aileler yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ancak ülkemizde insanlar işsiz kalsa bile bir yakınına sığınabiliyor. Diğer ülkelerde bize göre evsiz kişi sayısı daha fazla. İhtiyaç sahipleri yüzde 35-40 artsa dahi bunun geçici olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tibuk, “Biz yoksulluğun azalmasına katkıda bulunmak istiyoruz. İnsanların sürekli bağışlarla ayakta kalmasını doğru bulmuyorum. O yüzden istihdam programı bizim için çok önemli. İhtiyaç sahiplerinin kendi ayakları üzerinde durmasını teşvik etmemiz gerekiyor. İnsan onuruna yakışır şekilde, herkes minimum ihtiyaçlarını karşılayabilsin istiyoruz” diye konuştu.

Temel İhtiyaç Derneği Tibuk TİDER ihtiyaç sahibi yoksul