TikTok Gizlilik İhlali İçin Tazminat Ödemeyi Kabul Etti

TAKİP ET

Çin menşeli uygulama TikTok, kullanıcılarının izni olmadan kişisel verileri topladığı iddialarıyla açılan toplu davaların düşürülmesi için 92 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok, bir süredir Musical.ly’nin izleme ve reklam hedefleme amacıyla kullanıcılarının izni olmadan kişisel verileri topladığı iddialarıyla gündeme geliyordu. TikTok, gizlilik ihlalleri nedeniyle aleyhinde açılan toplu davaların çözümü için 92 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Davada, TikTok’un Kaliforniya'da zorunlu tutulan çeşitli tüketici koruma yasalarıyla birlikte Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası ile Video Gizliliği ve Koruma Yasası dahil olmak üzere federal siber güvenlik ve gizlilik yasalarını ihlal ettiğini belirtiliyor.

TikTok'un küçük çocukları uygulamadan uzak tutma bahanesiyle, önleyici bir tedbir adı altında etnik kökenleri, cinsiyetleri ve yaşları gibi biyometrik verileri gizlice toplamak için yüz tanıma teknolojisini kullandığı iddia ediliyor. Ayrıca bu bilgilerin yasadışı olarak satıldığı da iddia ediliyor. Dava ayrıca, TikTok’un kullanıcıların izni olmaksızın son derece hassas kişisel verileri topladığını ve ardından bu verileri üçüncü şahıslara sattığını belirtiyor. 

TikTok sözcüsü, birden fazla kuruluşa yaptığı basın açıklamasında, “Uzun davalarla uğraşmak yerine, iddialara katılmasak da çabalarımızı TikTok topluluğu için güvenli ve eğlenceli bir deneyim oluşturmaya odaklamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

tiktok abd kaliforniya dava tazminat ödeyecek kabul etti veri gizliliği ihlal satış reklam politika uygulama sosyal medya platformu dava aleyhine açıldı