Time Dergisinden Kaftancıoğlu Yorumu: Türk Muhalefetinin Kabadayı Kalem Müdürü

TAKİP ET

ABD merkezli dergide hakkında bir analiz kaleme alınan Kaftancıoğlu, Rusya ve Belarus'ta diktatörlere karşı sürdürülen direniş sembol isimleri haline gelmiş Navalny ve Kolesnikova'ya benzetildi.

İstanbul'da 31 Mart Yerel Seçimlerde ve 23 Haziran'da gerçekleşen tekrar seçimde kazanılan zaferlerin İBB Başkanı İmamoğlu ve İYİ Partili Kavuncu ile birlikte mimarlarından biri olarak anılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bu kez Time dergisi tarafından mercek altına alındı.

Sıradışı bir siyasi portre çizen Kaftancıoğlu hakkında kaleme alınan analizde CHP'li politikacının Rusya'daki diktaya karşı direnen muhalif lider Alexei Navalny ve Belarus'taki Rus destekli diktaya karşı direnen muhalif lider Maria Kolesnikova'ya benzetilmesi dikkat çekti.

İlgili yazıda Kaftancıoğlu hakkındaki yargı sürecinin de altı "Erdoğan’ın gücüne muhalefet eden Türk muhalefetinin ‘Kabadayı Kalem Müdürü’ hapis cezasıyla karşı karşıya. O geri adım atmıyor" satırlarıyla çizildi.

Yazıda CHP'li İl Başkanı'nın takip ettiği siyasi çizgi ve mevcut çalışmalarına dair ise "O Türk siyasetinde daha önce alışık olunmayan ve taze bir şeyi temsil ediyor: Muhalefetteki CHP’nin tutucu kesimiyle mücadele etmekten korkmayan ve ülkedeki marjinalleşmiş kesimin yanında olan solcu, seküler bir kadın. Gelecek günlerde veya haftalarda Kaftancıoğlu’nun hapse gönderilmesi bekleniyor. Şimdilik o işine odaklanıyor, yoksulluk oranı artıyor ve onun şehrindeki insanlar acı çekiyor" ifadeleri yer aldı.

"Seçimi İki Kez Kazanmak Zorunda Kaldı"

Türk demokrasi tarihi için kara bir leke olarak yorumlanan 31 Mart ve 23 Haziran'a ve Kaftancıoğlu'nun bu seçimlerdeki rolü, şu satırlarla okura anlatıldı:

"İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardır aldığı en büyük siyasi mağlubiyetin mühendisliğinde kilit rol üstlendi. Şimdi Erdoğan’ın hedefinde. 2019 yılında CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu seçimi kazandı. Bu durum 1994’te Erdoğan’ın kazanmasından beri bir ilk oldu ve o zamandan beri AKP, Türkiye’nin kültürel ve ekonomik başkentinin kontrolünü ele geçirmişti. Hükümet o kadar sıkı sıkıya tutunmuştu ki, Kaftancıoğlu’nun seçim ekibi şehri iki kez kazanmak zorunda kaldı."

Kaftancıoğlu'nun CHP içinde üstlendiği kritik fonksiyon ise Time tarafından "Kaftancıoğlu Türkiye’deki muhalefetin genç milenyum ve Z kuşağına ulaşmasını sağlıyor. Bu nesil Türkiye’nin geleneksel kimlik politikasına ailelerinden daha az bağlı" yorumuyla özetlendi.

Öte yandan okurlara benzerlik ve örneklerle tanıtılmaya çalışılan Kaftancıoğlu için Navalny ve Kolesnikova isimlerinin akabinde "ABD siyasetinde bir karşılığı yok fakat ona en çok benzeyen kişi Demokratlar’ın Georgia’daki seçim kampanyasını yürüten Stacy Abrams" ifadelerine yer verildi.

canan kaftancıoğlu kanas canan chp istanbul il başkanı chp time dergisi abd alexei navalny ekrem imamoğlu 31 mart 23 haziran yerel seçim akp tayyip erdoğan z kuşağı stacy abrams erdoğan'ın hedefinde solcu sekü